ניסויים רפואיים בבני אדם

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 14/03/02 09:29 א בניסן התשסב

שאלה

אני מכין עבודת גמר על ניסויים רפואיים בבני אדם ברוח ההלכה היהודית, ושאלתי היא מה דעת הרב בעניין זה

תודה

תשובה

אין רשות לשום אדם אחד לסכן את חייו על מנת לנסות הציל חיים של מישהו אחר. (חוץ ממלחמה שזה מצב מיוחד). אע"פ שזה יכול להביא הרבה "כבוד" לרופא שעושה את הניסוי הזה. וכבר אמר רבי עקיבא "וחי אחיך עימך" חייך קודמים לחיי חבריך.
ומובא בגמרא בבא מציעא (דף סב/א ) "תניא שנים שהיו מהלכין בדרך וביד אחד מהן קיתון של מים אם שותין שניהם – מתים. ואם שותה אחד מהן - מגיע לישוב. דרש בן פטורא: מוטב שישתו שניהם וימותו ואל יראה אחד מהם במיתתו של חבירו, עד שבא רבי עקיבא ולימד "וחי אחיך עמך" - חייך קודמים לחיי חבירך".
לעומת זאת אם הניסוי לא מסכן חיים כלל – מותר ומצוה.