נטילת ידיים על מאכל רטוב, הוספת מים ליין קידוש, עמידת נשים בקידוש

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/07/11 09:32 יא בתמוז התשעא

שאלה

שלום רב,

מדוע חייב בשטיפת ידיים לאחר ששתף פרי?

האם חובה להוסיף מים לקידוש בערב שבת, ולמה?

האם אישה חייבת לעמוד בזמן הקידש?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

נטילת ידיים זו נקראת "דבר שטיבולו במשקה". היא נתקנה בתקופת חז"ל כשהקפידו על טהרת הידיים.
נטילה זו נתקנה לכל המאכלים שהוטבלו בנוזל (כמו שמטבילים בליל הסדר את הכרפס) או כשהם רטובים. הלכה זו נוגעת לכל מאכל - לכן גם אם טובל עוגיה בכוס תה חייב בנטילה (ללא ברכה).
אבל אם הפרי נשטף והוא מנוגב ויבש - אין כל צורך ליטול ידיים. אפשר גם לנגב פרי רטוב וכך להפטר מהחובה לנטילת ידיים.

הוספת מים ליין הקידוש = מזיגת היין, הונהגה בימי חז"ל כאשר היין היה חזק מאוד (כמו תרכיז). כיום היין אינו חזק לכן לא נוהגים כך.

מנהג החסידים והספרדים לעמוד בזמן הקידוש - גברים ונשים.
יש מנהג אשכנז, לשבת בזמן הקידוש - גברים ונשים.
יש מנהג אשכנז שהמקדש והגברים עומדים רק בחלק הראשון של הקידוש באמירת "ויכולו". ובברכת היין ואילך יושבים. במצב זה יש שנהגו שהנשים (שאינן מעידות) יושבות במשך כל הקידוש, מתחילתו ועד סופו.