נטילת ידיים בבוקר

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/09/13 01:47 כ בתשרי התשעד

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום רב,

יש המון אנשים שכשהם קמים בבוקר,

(כמובן לאחר אומרם את ברכת "מודה אני")

יש להם צורך מיידי ללכת לשירותים.,

ודבר זה אינו מאפשר להם קודם ליטול ידיים בבוקר ולברך על כך!.

כיצד עליהם לנהוג?!

בברכה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לכתחילה יש ליטול ידיים מיד בהשכמה (יש מקפידים על נטלה ודלי על יד המיטה). זו נטילה בלי ברכה, הענין לא צריך לקחת יותר מדקה.

לאחר מכן מתפנים בנחת, שוב נוטלים ידיים - ועתה מברכים על נטילת ידיים - אשר יצר - אלוקי נשמה...

אם לא יכול להתאפק אפילו דקה - יש לתת את הדעת על ההלכה הבאה (מתוך שעור של הרב אליעזר מלמד):
"בתלמוד מסכת שבת (שבת קח, ב) נאמר שיש להזהר לפני נטילת ידיים שחרית שהידיים לא יגעו בפה, בחוטם, בעין או באוזן, ולא בכל פתח אחר מפתחי הגוף, מפני שרוח-רעה שורה על הידיים לאחר השינה, והיא עלולה להזיק לאותם האברים. ורק לאחר שיטול האדם את ידיו שלוש פעמים לסירוגין, תסתלק רוח-הרעה מידיו, ושוב אין סכנה אם יגע בידיו באחד מהאברים הנזכרים."

כאמור אם דחוף מאוד וחייב לרוץ מיד לשירותים, יתפנה בלי לגעת בשום פתח מפתחי הגוף. לאחר מכן יטול ידיו ויברך את כל הברכות.

עייני הלכה ברורה ומפורטת
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=1946