נדר?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/02/10 13:52 כח בשבט התשע

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב

יש לי חברה מאוד טובה מזמן אנחנו מכירות מלא שנים וגם למדנו באותו בתי ספר ואנחנו שכנות ואני התגייסתי לפניה והמשכנו להיות בקשר טוב ואז כשהיא התגייסה נהיינו פחות בקשר ואז הייתה איזה פעם אחת אני לא יודעת אם חשבתי על זה הוא שזה היה נדר התעצבנתי כזה כאילו הרגיז אותי שהיא לא מתקשרת ואז אמרתי משהו כמו כם אני לא אתקשר או משהו כזה ועכשיו אין לי מושג אם זה נדר או לא ואני מרגישה שמאז ממש התרחקנו היא מתקשרת לעיתים רחוקות וגם בשבתות אנחנו בקושי מתראות והייתה איזה פעם אחת שהתקשרתי אליה בטעות כי שכחתי אם זה נדר או לא ואז ניתקתי או שדיברתי איתה אני לא זוכרת או שהיא לא ענתה לי ואז איזה פעם ראיתי אותה כאילו יצאנו ואז היא אמרה מה זה את לא מתקשרת ולא כלום אז אמרתי לה אני עסוקה וזה וצחקתי ולפעמים היא אומרת לי למה את לא מתקשרת כאילו לא אכפת לך בכלל שאנחנו לא מדברות ודברים כאלה ובאמת אני לא רוצה להתרחק ממנה היא חברה ממש טובה שלי ואני כן רוצה להתקשר אליה ודבר איתה.

רציתי לשאול האם מותר לי להתקשר אליה זה נדר או לא(אני לא יודעת אם זה נדר או לא כאילו אם זה יצא לי בשפתיים או לא).

אה והיה איזה פעם אחת שהיא התקשרה והייתי בממתינה ואז לא עניתי לה ואח"כ שלחתי לה הודעה והיא לא ענתה לי

כבוד הרב אני באמת לא רוצה להתרחק ממנה האם זה נדר?

תודה ושבת שלום.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
מכיוון שאת אינך זוכרת אם היה נדר בשפתיים או לא אז אי אפשר להתעלם מהנדר, מפני שנדר בשפתיים הוא נדר.
גם העובדה שאת מתייחסת אל הדיבור הזה כאל נדר מעוררת את הצורך להתיחס אליו כאל נדר.

במקומות רבים גם בתנ"ך, גם בחז"ל, מזהירים שלא לנדור נדרים. קרה לך מה שקורה ברוב המקרים של נדר - במקום שהנדר יהיה גורם מרומם הוא הופך להיות עוד חטא ועוון.

את צריכה לעשות שני תיקונים:
תיקון ראשון, להתיר את הנדר. לשם כך עליך לפנות באופן אישי אל רב במקום מגוריך או בצבא. בפגישה איתו תגיעו בסופו של דבר לתוצאה שתפטור אותך מהנדר.
תיקון שני הוא לחזור בתשובה על הפרת הנדר שכבר עשית. לשם כך עליך לעשות וידוי:
להכיר בחטא של נדירת נדר.
להתחרט ולהצטער על כך.
לקבל על עצמך לא לעשות זאת שוב.

הסיבוך הזה יכול להצמיח לפחות ברכה אחת - את תלמדי שלא לנדור שום נדר ושבועה. לא בלב ולא בשפתיים.

בהצלחה