נדרים בלי להתכוון

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/07/12 10:13 יא באב התשעב

שאלה

שלום רב לכבוד הרב,

האם יש דבר כזה לנדור בלי להתכוון?

זאת אומרת, אם יש לי מנהג שעשיתי לעצמי ויש אותו גם לכלל ישראל, אבל לא התכוונתי שיהיה נדר. למשל: אני תמיד השתדלתי מתי שיכולתי לא לאכול לפני התפילה בכלל, גם לאחר ברכות השחר. זה היה כמובן בגדר השתדלות, ולא התכוונתי לנדור כלל. אבל ברור לי שהצלחתי לעשות זאת 3 פעמים רצופות, וע"כ השאלה היא האם מותר לי מתי שאני רוצה לסור ממנהגי זה, או שזה בגדר נדר, (כי שמעתי שזה מנהג של עוד הרבה אנשים מישראל) ועלי לחכות ליום כיפור? אשמח שתענה לי במהרה. תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אכן מעשה טוב שעושים שלש פעמים ולא אומרים: 'בלי נדר' נחשב כנדר.
במקרה שלך אם אתה מרגיש לא טוב וכד' אתה יכול לאכול מפני שזה לא בכלל ההנהגה שלך.
אבל אסור לך לאכול סתם לפני התפילה במצב רגיל - מפני שההנהגה שנהגת היא כמו נדר.
אם בימים נוראים אתה מקיים התרת נדרים, אומרים שם הודעה שכל מעשה שתעשה שלש פעמים לא יהיה נדר. לכן אם אמרת נוסח זה בתחילה השנה - אין לך נדר.
עם זאת במידה ואתה מעוניין לבטל את הנדר תפנה אל הרב של הקהילה שלך - הוא יכול לעשות התרת נדרים גם עכשיו ולא תצטרך להמתין עד יו"כ.