נגעתי בשער- מה לעשות?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 19/06/02 07:09 ט בתמוז התשסב

שאלה

ב"ה

לכבוד הרב עוזיאל אליהו שלום וברכה!

ידוע לי שאדם שנוגע בשערותיו צריך ליטול ידיים אז השאלות שלי הם כאלה:

א) האם מדובר דווקא בנוגע בשערות ראשו או שאפילו בשערות גופו וזקנו?

ב) האם יש היתר לגעת בשערות ואחרי זה לא ליטול ידיים אם לבנאדם לפעמים מגרד וקשה לו להפסיק לגרד, מכל מיני סיבות(שלא תמיד אפשר לטפל בהם?)

זה חשוב לי נורא, כי לפעמים באמצע לימוד התורה הקדושה מגרד לי בשערות בלי סיבה מיוחדת ואני לא יכול ללכת כל פעם ליטול ידיים? (אני לא יוכל ללמוד כלום)

תודה רבה ויישר כוח גדול!

יונתן ב.ח

תשובה

ב"ה

יונתן שלום .

דע לך כי טהרת הגוף מביאה לטהרת הנפש .
ככול שהגוף יהיה יותר נקי זה משפיע על הנפש,
ולכן נפסקה ההלכה בש"וע לגבי תפילה ואכילה "צריך להזהר…שלא ליגע בשוק ובירך ובמקומות המכוסים לפי שיש שם מלמולי זיעה, וכן שלא לחכך בראשו
ובפניו ובמקומות המגולים בזרועו אין להקפיד "

הגדרת ההלכה לגבי חיכוך בראש היא ברורה
ולכן צריך :
להתרגל
לתרגל,
להתאמן
ולחכך בראש בעזרת הכיפה וכדומה או ליטול ידיים אח"כ.

המשנה ברורה בסימן צ"ב כתב שבמקרה הצורך אפשר להקל ולקנח את הידיים ב..קיר .
אני מכיר אדם ששם לידו חפיסה של מגבונים לחים לשימוש למקרים כגון אלה.

והעיקר שיהיה לך לימוד פורה וטהור.

בהצלחה,

עוזיאל