נביא מקרבך אחיך כמוני

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/10/10 09:17 ט בחשון התשעא

שאלה

שלום רב.

בעניין הפסוק : "נביא מקרבך מאחיך כמוני יקים לך ה' אלקיך אליו תשמעון"

ידוע הדבר שהמוסלמים נתלים על פסוק זה כאילו נאמר על "נביאם" מוחמד.

כמובן שגם ידוע פשט הכתוב בדרכו של הרמבם הקדוש בעניין זה , כי הכוונה היא לכך שישראל שיגיעו לארצם לא יצטרכו ללכת למכשפים ולידעונים , אלא השם יתן להם נבאים בקירבם (בנוגע לזמינות ) שיהיו בבחינת אחיך כמוני (יהודים כמו אחיכם וכמו משה שהיה מזרע יעקוב).

השאלה היא באופן היפוטטי - נגיד שמשה יתכוון לכך שיקום נביא מאומות העולם ונצטוונו ללכת אחריו , האם נביא זה היה יכול לסתור את המצוות החוקים והמשפטים שמשה בעצמו לימד אותנו?

בתודה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לעניין זה נדרשו כבר הראשונים.

הרמב"ם טוען שאין שום אפשרות שיתבטל לחלוטין, אפילו משהו מתורת משה (אלא אם כן כצורך שעה זמני). כל הנביאים שקמו אחרי משה לא ניסו לבטל דבר מהתורה (מלבד אליהו בהר הכרמל כארוע מקומי לצורך השעה).
לכן -קובע הרמב"ם - כל נביא שמבטל דבר מתורת משה הוא נביא שקר ומיתתו בחנק.

ריה"ל קובע שמי שאינו מזרע ישראל בכלל לא יכול להיות נביא (מבחינתו בלעם לא היה נביא אלא ארוע ניסי מיוחד - כמו שהאתון של בלעם דבר בנס כך בלעם דבר בנס) לכן כל מי שמתנבא מאומות העולם הוא שקרן.