מתנה והקדש בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 12/08/02 19:47 ד באלול התשסב

שאלה

באלו מקרים מותר לתת מתנות בשבת?

תשובה

א. אין מקדישין ואין מעניקים מתנות בשבת וביום-טוב, כיון שפעולות אלו דומות למקח וממכר.

ב. התירו לתת מתנה כשהיא נחוצה לצורך מצות היום, כגון: ארבעת המינים ביום טוב ראשון של סוכות. ויש מקילים לתת ספר שמקבלו יוכל לעיין בו בשבת שבה ניתנת המתנה.

ג. בכל מקרה אחר אין לתת מתנות בשבת וביום-טוב, ובפרט יש להזהר במקום שאין עירוב שאסור לטלטל, וכן בדבר שהוא מוקצה.

ד. כשאין אפשרות אחרת, מותר לתת מתנה בתנאים הבאים:
1. שלא תהיה מוקצה ותהיה ראויה לשמוש בשבת.
2. להקנות את החפץ בערב-שבת ע"י שיאמר לאדם זר: תזכה בזה עבור פלוני. או שיאמר למקבל שאינו מקנה לו את החפץ עד מוצאי שבת, והמקבל יתכוון לקנות במוצאי שבת.

ה. הדבר אמור גם לגבי נתינת מתנות לילדים ולתינוקות. הנותן להם מאכל, משקה או בגד צריך לראות שישתמשו בהם באותה שבת.

ו. נוהגים לנדוב ולתרום לבית-הכנסת בעליה לתורה או לכבוד חתן. ויש מקפידים שלא לנקוב בסכומי כסף, אלא לומר "מתנה" או "תרומה".

ז. אין להקדיש חפץ מסויים לבית הכנסת בשבת, שהרי זה כמי שמקדיש ויוצא מרשותו לרשות בית הכנסת.