מתמטיקה ביהדות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/04/10 13:54 כט בניסן התשע

שאלה

יש לי שאלה לרב. השאלה מאוד מאוד מהותית לי. אשמח מאוד אם אקבל תשובה מפורטת וברורה.

אז ככה: אני סטודנטית. לומדת הוראת המתמטיקה לעל-יסודי (חינוך).

לדעתי, בבי"ס דתיים - כל המקצועות (או לפחות: רובם) צריכים להיות קשורים באופן כלשהו לעבודת ה', לקב"ה (לפחות זו השאיפה..).

מקצועות הקודש - פשיטא שקשורים לחיינו בתור יהודים מאמינים. ישנם גם מקצועות חול שיכולים להיקשר לקב"ה, לדוג': היסטוריה = הסתר י'ה וכד' (חוץ מאנגלית. זה ברור לא האידיאל, אלא יותר אילוץ. כל שפה מבטאת את המחשבה של העם הדובר אותה ואת האידיאות וכו'.. לכן מבחינת המציאות האידיאלית: לא אמורים ללמוד אנגלית).

בתור מורה למתמטיקה (בעתיד, אי"ה), ממש מסקרן אותי לדעת איך לקשר את המתמטיקה ליהדות.

יש את התשובות המצויות (מתמטיקה מחדדת את השכל, וזה יכול מאוד לעזור להבין סוגיות מסובכות בגמרא וכו'. או שכל המדעים מבוססים על מתמטיקה ופיזיקה. או שיש הרבה מס' במשניות, בתנ"ך (לדוג': מידות המשכן)ובשאר הספרות היהודית..), אבל הן לא בדיוק מספקות אותי.

אולי אפשר לקשר את המס' ליהדות, אבל מה בעניין שאר התחומים של המתמטיקה (פונקציות וכד')?

הרעיון היחיד שעולה לי בראש הוא שלמידת המתמטיקה (שלרוב אנשים לא ממש "אוהבים" אותה) יכולה לחנך אותנו לכך שכמו שיש דברים בחיים שמכריחים אותנו ללמוד/לעשות ואנחנו לומדים/עושים, כך עלינו לקיים את מצוות ה' גם אם אנחנו לא מתחברים אליהם או מבינים אותם.

מהי דעת הרב בנידון? איך אני מקשרת את המתמטיקה לחיינו כיהודים מאמינים, שומרי תורה ומצוות??

מצטערת אם ייגעתי את הרב.

תודה מראש.

תשובה

בס"ד
שאלתך נפלאה, קו החשיבה שלך מעיד על תפיסה אמונית רחבה וכוללת, כפי צריך אכן המאמין להתבונן.

המתמטקיה היא שפה שעוסקת בכמויות. היא מעניקה לנו כלים ומושגים כדי לנסח ולהגדיר מצבים כמותיים שונים, מתוך כך גם לפתור באופן מדוייק כל מיני שאלות שעוסקות בכמויות (באופן הכי רחב של המושג "כמות").
משום כך במהותו של המקצוע הוא לא יעסוק בדברים שהרוח מכירה ומחבבת: כמו 'איכויות' ו-'מהויות'.

אמליץ לפניך על דברי הרמב"ם במורה נבוכים שם הוא מסביר שיש מדעים שהם הכרחיים להבנת דברים אחרים.
גם כאן יש לראות במתמטיקה שפה של כמויות שמאפשרת לנו לנסח דברים במדעים המדויקים:
פיזיקה, כימיה, ביולוגיה... באלו אפשר למצוא את האמונה בבחינת "כולם בכחכמה עשית".
כמו כן המתמטיקה הכרחית למקצועות רבים: מחשבים, הנדסה, כלכלה, סטטיסטיקה וכו' - אלו מקצועות שמקיימים את העולם ומכאן חשיבותם.
לסיכום - מתמטיקה היא מכשיר למדעים אחרים:
כאלה שבהם יש התפעלות אמונית מהבורא: פיזיקה כימיה ביולוגיה אקולוגיה רפואה....
וגם למקצועות שבזכותם אנחנו מתקימים בעולם: הנדסה, כלכלה וכד'.

לאחר סיכום כזה אפשר לנסח מסקנה יותר משמעותית: המתמטיקה מאפשרת לנו להתפעל מההגיון הצרוף שמתתחבר באופן מפתיע בכל מיני מפגשים שונים - בבחינת שכל אלוקי אחד שמנהל את כל מגוון היצורים והתופעות שבבריאה.