משמעות היקום

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/11/13 21:44 יז בכסלו התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב,

כדור הארץ והאנושות כל כך קטנים ביחס ליקום, היקום מכיל מיליוני גלקסיות וכל גלקסיה מכילה מיליוני כוכבים. למה הקב"ה ברא מיליארדי כוכבים שאנו לא יכולים להגיע אליהם ורק כוכב אחד שבו התפתחה האנושות, ומתוך האנושות יש רק אחוז קטן שהם יהודים? האם יכול להיות שהקב"ה ברא סתם את כל היקום, את כל הגלקסיות והכוכבים ובחר בנו לעבוד אותו? אם כך, מה תפקידו של היקום ושאר הכוכבים והגלקסיות?

ואיך יכול להיות שמתוך כל הכוכבים ביקום הקב"ה דווקא בחר לברוא את האנושות ולא ייצורים אחרים?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

בתהליך ההתפתחות האישי מרחיבים אט אט את מעגלי ההכרה ועמם יחד את מעגלי הסולידריות:
התינוק מתמקד בגוף שלו. הילד כבר מזדהה עם המשפחה. אדם בוגר מרגיש שותפות בקהילה ויותר מכך בעם שלו או במדינה.
אנשים רוחניים יותר מגלים הזדהות עם כלל האנושות ואף עם הבריות האחרות (יש בתורה מצוות צער בעלי חיים).

יש בענין זה דברים יפים של הרב שקופ בהקדמה לספרו 'שערי יושר'

התהליך הנ"ל הולך ומתקדם גם לאורך ההיסטוריה האנושית. בימים קדומים כל חברה התמקדה בעצמה. בדורות האחרונים העולם החל להזדהות במעגלים של לאום, כיום יש תודעה כלל אנושית.

אפשר להניח שככל שהרוח האנושית תתרחב יהיה מקום להכיל מעגלי קיום נוספים רחוקים יותר.

במקורות היהדות יש איזכורים של יצורים מלבד האדם: שרפים מלאכים וכד'

ודאי גילויים של יצורים אחרים לא סותר את היהדות. להלן דברים של הרב אבינר בנושא: "האם יש יצורים חיים בעלי תבונה על פני כוכבים אחרים"?
באיגרתו לחכמי מונטפליר, הרמב"ם כותב שיש שלושה מקורות אפשריים כדי לבחון נושא: נבואה, הוכחה שכלית וניסיון. בנושא שלנו, בתורה ובנבואה לא כתוב בפירוש דבר, לא לכאן ולא לכאן. אין זה מפליא, כי התורה אינה ספר מדע, אלא ספר המדריך אותנו מה טוב ומה רע. כדי להכיר את המציאות, יש לנו שכל מדעי, שאף הוא מתנה אלוהית, ואף תוקנה ברכה על ראיית איש מדע. אין לנו דבר נגד אפשרות של עולמות נוספים, כפי שגם מזכיר רבי חסדאי קרשקש בסוף ספרו אור ד'..."
http://www.havabooks.co.il/shut.asp?cat=16