משמעות החיים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/11/11 18:52 ד בחשון התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול שאלה שאני חושבת עליה כבר הרבה זמן.

אני פשוט לא מבינה מה המטרה של החיים. אני יודעת שלכל אחד יש תפקיד בעולם וסיבה שלשמה הוא נוצר, אבל למה צריך את כל זה?

הרי "מעפר באת ואל עפר תשוב" , אז למה צריך את העולם הזה?

ואולי יש אחד שהתפקיד שלו בכלל לא חשוב?

אפשר לשאול עוד הרבה שאלות בנושא הזה, אבל אני חושבת שהסברתי את כוונתי.

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שאלתך שאלה גדולה ורחבה, יש לה תשובות שונות - חלקן משלימות זו את זו.

"מעפר באת" נאמר על הגוף החומרי שהוא בא מעפר, רק הגוף שב אל העפר - "אל עפר תשוב".
נשמתו של אדם באה מגנזי מרומים ולשם עליה לשוב. אדם צריך להכיר ולדעת את נשמתו. בדרכי חייו, במילוי תפקידו, הוא מרומם את נשמתו כך שבתום ימיו יהיה עם 'כל ישראל שיש להם חלק לעולם הבא'.

אציע כאן קיצור דברים שמקורם ב'מסילת ישרים'.
תחילה אומר הרמח"ל: הקב"ה רוצה את טובתנו. הוא ברא אותנו על מנת להטיב עמנו בעולם הזה ובעולם הבא. כל אדם נדרש לחיות חיים שלמים על פי מצבו ויכולותיו. חיים בהם הוא יגיע למיצוי התפקיד שלו בין אדם לחברו ולמיצוי עבודת ד' והליכה ברצונו.

בהמשך ספר 'מסילת ישרים' הרמח"ל משכלל ומרחיב את הדברים. בסוף הספר הוא מציג מטרה של קידוש החומר, מטרה עליונה שנביאי ישראל הגיעו אליה - להפוך את החיים כולם - בחומר וברוח, למפגש עם ד'.
אין תפקיד חשוב יותר או פחות, התפקיד הוא ההזדמנות לחיות על פי העקרונות של התורה, זו הדרך לקדש את החומר.
הגוף שייך לאדמה הנשמה לעליונים. האדם בתפקידו הארצי על האדמה צריך לרומם את נשמתו. בנוסף ללימוד תורה, תפילה וקיום מצוות, על ידי הערכים שהאדם מגשים, והמסירות שלו בתפקידו בעולם הוא מרומם את הנשמה.