משמעות דין הקדש

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 06/02/14 19:47 ו באדר א'

שאלה

שלום לכבוד הרב.

ראיתי שחבר כתב שמו בספר ששייך לו, כעין שכותבים 'לה"ו בחזקת פלוני'..רק בנוסח יותר 'משוכלל', ואני מצטט:

"לה"ו

שייך לריבונו של עולם.

מופקד אצל פלוני"

ועלתה בי מחשבה שמא יש בזה משמעות של דין הקדש, והבעיות שבזה.

1) מה דין הספר? האם בלשון זו יש חריגה מסתם מנהג להזכיר עניינים אמוניים, עד כדי חלות מסויימת של דין הקדש, כמו המקדיש סתם לשמיים?

2)אם אכן בעייתי - מה לעשות בספר?

3) אם אין שום משמעות:

האם בכלל מותר לכתוב כך?

האם יש עניין בהוספות מעין זו או שזה סתם מעשה הבל וכל המוסיף גורע?

אודה מאד לרב על התשובה.

אשמח אם הרב יוכל לפרט בתשובה, כמה שיוכל מפאת קוצר זמנו. אמתין בסבלנות.

תודה.

תשובה

שלום!

ישנו עקרון בכל המצוות שחלות על ידי דיבור האדם (נדרים, נזירות, ערכים, הקדשות, תרומות) שהכל הולך אחר לשון בני אדם, ואם ברור לכולם שאמירה מסויימת אין זו המשמעות - כך הדין.

לדוגמא: אם אדם לוקח תפוח מערימת תפוחים ואומר שהוא מרים אותו, וכולם מבינים שהכוונה היא כדי לשחק איתו ג'אגלינג - למרות שלשון כזאת יכולה להתפרש כהפיכתו לתרומה, הדין שהתפוח לא נהיה תרומה.

וכך גם המקרה שלנו, ברור לכולם שכשכותבים בנוסח שכזה אין הכוונה אלא להביע את ההכרה בהיותו של הקב"ה "קונה שמיים וארץ" ולא הקדש, ולכן הספר אינו מוקדש.

(עיין ברמב"ם ספר הפלאה הלכות ערכין וחרמין פ"א, י"ז, פ"ב, ה"ה ועוד).

לכן אין מניעה לכתוב כך.

כל טוב!

* התשובה ניתנה ע"י חתן הרב עוזיאל.