משיכת ידו ממאכל מתוק לחיכו

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 16/05/16 07:17 ח באייר התשעו

שאלה

****** אבי 16/05, שאלה 394 ******

שלום כבוד הרב,

כתוב בהלכה, שאם אוכל מאכל והוא מתוק לחיכו וחביב עליו ביותר, ומושך ידו מהאכילה בשביל סיגוף לכפרת עוונות, הרי זה תיקון גדול בתיקוני התשובה, ומועיל כמו תענית.

להלן שאלתי.

האם מתכוון הכתוב למשיכת ידו לאחר הטעימה שראה שהיא חביבה עליו בדיעבד, או כבר טרם הטעימה שיודע שהמאכל טעים לו מאוד כי מכיר אותו, או שניהם.

שמשתמש במילה "שאם אוכל" כלומר דיעבד אין לכתחילה לא. ואם תאמר שלכתחילה אין דיעבד לא, הרי הניסיון קשה יותר אחר טעימה גם אם יודע הוא מראש שהמאכל חביב עליו, ואז הסיגוף אולי משמעותי יותר.

תשובה

שלום
פשט הדברים הוא לאחר שהתחיל לאכול ולא מסיים עד מלוא תאוותו. וזה לא דיעבד.
כמובן, שגם אם מחליט לא לאכול בכלל זהו דבר דבר חשוב ביותר.