משחק בלגו בשבת

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 07/01/02 08:34 כג בטבת התשסב

שאלה

אני עושה עבודה בתושב"ע במסגרת הבגרות באולפנא שלי. אשמח מאוד אם תוכל לעזור לי בשאלה מה דין מבוגרים בעניין הרכבת לגו בשבת, מהי חובת האב על ילדיו הקטנים באיסורי שבת ומה ההלכה למעשה של משחק המבוגרים עם קטנים בלגו בשבת?

תודה מראש רננה.

תשובה

חובת האב ביחס לבניו הקטנים מובאת בשו"ע אורח חיים סי' שמ"ג
העקרונות העיקריים שמופיעים שם הם:
1. האב מצוה למנוע מבנו לאכול מאכלות האסורים מהתורה ומדין חינוך גם מאכלים האסורים מדרבנן.
2. אסור לאב להאכיל בנו מאכלים האסורים מדרבנן.
3. וכן אין לאב להרגיל בנו לחלל שבת ואפי' באיסורים מדרבנן.
עקרונות אלו הם במניעה מעבירות כאשר התינוק בר הבנה לנאסר לו.
נוסף על כל זה יש על האדם חובה לחנך את ילדיו במצוות עשה שחיובם מהתורה ומדרבנן.
כך שילדים שהם ברי הבנה יש למנוע מלשחק במשחקים שיש במשחק בהם אסור שבת. בשש"כ פרק ט"ז: י"ח כ' אין למנוע ילדים מלבנות בקוביות ובאותיות פלא על כל מיניהם אבל אם יש צורך לתקוע זה בזה היטב - אסור.
בעצם אין איסור בבניה בקוביות אלא שלמבוגרים אין לבנות מחמת הטעם ששבת ניתנה לעונג רוחני ולא למשחקים.
אמנם נראה שלסייע לילדים הקטנים באופן ארעי אפשר.