מקורות לקום כארי לעבודת הבורא

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 21/06/02 00:21 יא בתמוז התשסב

שאלה

בס"ד

שלום וברכה לכבוד הרב.

אני בדרך כלל מתעורר השכם השכם בבוקר והולך לבית הכנסת למנין ותיקין.

אך לצערי, עדיין קורה לעיתים מתעורר בזמן

למרות רצוני והבנתי שעלי להתעורר ולקום כארי

לעבודת הבורא.

אני מבקש מכבוד הרב אם יוכל להפנות אותי לדף או דפי גמרא בהם אוכל לקבל חיזוקים נוספים

לנושא הקימה כארי (לפי נסיוני ליבי נוטה מאוד אחרי דברי האמוראים והם מחלחלים היטב ועוזרים לי מאוד להשתפר).

תודה ויישר כח על ההשקעה הרבה

בזיכוי הרבים, שנזכה כולנו להגיע

במהרה בימינו לבנין ירושלים ובית המקדש.

תשובה

בס"ד

כתב הטור באורח חיים סימן א

"לכן צריך האדם להתגבר כארי לעמוד בבקר לעבודת בוראו ואף אם ישיאנו יצרו בחורף לאמר: איך תעמוד בבקר כי הקור גדול?
או ישיאנו בקיץ לאמר: איך תעמוד ממטתך ועדיין לא שבעת משנתך?
התגבר עליו לקום. שתהא אתה מעורר השחר. ולא יהא הוא מעירך. כמו שאמר דוד ע"ה "עורה כבודי עורה הנבל וכנור אעירה שחר" אני מעיר השחר, ואין השחר מעיר אותי.
וכ"ש אם ישכים קודם אור הבוקר לקום להתחנן לפני בוראו מה יופיו ומה טובו.

וטוב למי שמקדים שיכוין לשעות שמשתנות המשמרות שהן בשליש הלילה ולסוף ב' שלישי הלילה ולסוף הלילה שבאלו הזמנים הקב"ה נזכר לחורבן הבית ופיזור ישראל בין העו"ג והתפלה שיתפלל אדם באותה שעה על החורבן והפיזור רצוייה וקרובה להתקבל ויפיל תחנתו לפני המקום א' המרבה וא' הממעיט ובלבד שיכוין לבו בתחנוניו כי טוב מעט בכוונה מהרבות בהם שלא בכוונה

ואם אינו יכול להשכים קודם אור הבוקר - מכל מקום התפלה אשר היא מועד לכל חי אל יאחר אותה. ויחשוב בלבו אילו היה בעבודת מלך בשר ודם וציוהו להשכים באור הבוקר לעבודתו - היה זהיר וזריז לעמוד לעבודתו כאשר ציוהו. כ"ש וק"ו בנו של קל וחומר לפני מלך מלכי המלכים הקב"ה

וכתב בספר אליהו רבה או"ח - סימן א
כתבו אחרונים בשם הזוהר אל יאמר אדם הנני שוכב במטתי ואלמוד אלא צריך לעמוד וילבוש המלבושים משום הכון לקראת אלהיך ישראל ואם אפשר לו שיקום על רגליו. כדי שלא יבוא לידי שינה טוב מאוד. עוד כתבו שיש לחבר בבוקר ובערב יום ולילה בתורה או בתפילה. עוד האריך ראשית חכמה ושל"ה ושאר ספרי מוסר בגודל מצות קימת חצות לילה ובעונש המבטלו עיין שם.

וראה עוד בשו"ע א א ובמפרשים שם.