מצרכים - למכור לגוי, לזרוק, לשמור לאחרי הפסח או שניתן להשתמש בפסח

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/04/11 22:54 ט בניסן התשעא

שאלה

שלום לכבוד הרב,

א. בידי מספר מוצרים ללא הכשר לפסח. אינני יודעת אם עלי למכור לגוי, לזרוק או רק לשים בצד ולהשתמש אחרי הפסח, האם יש הבדל בין אריזה פתוחה לסגורה?:

1. שמרים יבשים - אריזה פתוחה בכלי חמץ

2. אבקת מרק פטריות המכילה קמח - 400 ג'

3. רוטב צ'ילי מתוק - כמעט מלא

4. אבקת מרק ללא גלוטן

5. רוטב סויה המכיל חיטה - כמעט מלא

6. אבקת סוכר ללא גלוטן - האם יש הבדל בין אריזה פתוחה לאריזה סגורה?

7. דבש ללא הכשר לפסח

8. שקיות תה רגיל או בטעמים

9. קורנפלור - אריזה פתוחה בכלי חמץ

10. אריזה סגורה של זעתר עם שומשום

11. אבקת אפיה

12. סוכר וניל

13. תמצית וניל

14. תמצית רום

15. משחת שיניים

16. חומץ

17. מיץ לימון משומר

ב. ברשותי צלחות פלסטיק שלא היו בשימוש מספר שנים, אך לפני כן היו בשימוש חלבי, האם אוכל להשתמש בהן בפסח או שמא עלי להגעיל אותן?

ג. קמח מצה/דבש/יין/קקאו/מלח/קפה כשרים לפסח שהיו בשימוש - האם ניתן להשתמש בהם בפסח? האם עלי לזרוק או למכור, או שאפשר להניח בצד ולהשתמש לאחר הפסח?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש כללים פשוטים ואת תפעלי על פיהם בכל ענין וענין:

מה שהוא חמץ או מעורב בו חמץ ממש - כגון רוטב סויה המכיל חיטה או אבקת מרק פטריות המכילה קמח. מוצרים כאלה אין להשאיר בבית ויש לבערם. אפשר גם למכור אותם והמכירה מתירה אותם לשימוש לאחר הפסח. מה שמוכרים במכירת חמץ יש לסלק כמובן ולהצניע במקום סגור שלא יטעו להשתמש בהם בפסח.

המנהג כיום הוא שלא למכור אלא כאשר מדובר בהפסד מרובה. לכן זו החלטה שלך האם לראות ברוטב סויה כמעט מלא וכד' הפסד מרובה ולכן למכור או לא לראות בכך הפסד מרובה ולבער ולשפוך אותו.

מוצרים אחרים שאינם מכילים חמץ אבל הם פתוחים או שאין להם הכשר לפסח כמו קורנפלור, אבקת סוכר, זעתר עם שומשום (בתנאי שלא מכיל קמח), וכן מוצרים כשרים לפסח שהיו בשימוש לפני פסח - דבש, יין וכו'
בכל אלו לא יעשה שימוש בחג והם יוצנעו וישמרו במקום סגור עד אחרי החג. אין צורך למכור אותם.

באשר לכלים מפלסטיק. יש להגעילם ברותחים כמו כלי מתכת. לאחר ההגעלה מותר לשנות את יעודם מחלבי לבשרי או לסתמי.

חג שמח