מצוות תוכחה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 17/08/03 06:11 יט באב התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב,

אני מתארח ברוב השבתות אצל אחותי וגיסי, כאשר אני יותר מקפיד מהם על הלכה באופן כללי. על פי רוב, אני נמנע מלהעיר הערות אבל לפעמים, זה גורם לי לא להקפיד בעצמי על דברים מסויימים. האם ישנו כלל הקובע מתי ניתן להעיר (למרות שזה תמיד נראה לי בגדר "דבר שאינו נשמע") ?

לדוגמא, הרבה פעמים הילדים ממלאים בקבוקי מים מהכיור הנמצא בשרותים בהיותו יותר מתאים לגובה שלהם (!) ואז, אני צריך להישאר צמא כל הארוחה כי גם לא נעים ללכת למטבח באמצע ולמלא את הכוס שלי מהברז. וכשאני מוצא סתם בקבוק מים אצליהם, אני תמיד חושש שמים אלו הגיעו מהכיור של השרותים. אני גם לא יודע אם יש להקפיד גם על טיפות מים שנותרו בבקוק מסויים במקרה של ודאי/ספק...

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

זה נכון שאסור לשתות מים מהכיור של השירותים. אבל לדעתי אין כאן כלל מצוות תוכחה. אולי הם פשוט לא יודעים שזה אסור. ואתה בודאי יכול לקחת יוזמה ולהביא קנקן של מים מהמטבח לכולם.

בודאי שאין לך ללמד את ההלכה הזו בפני רבים או בפני הילדים. רק לומר את זה בפשיטות בנחת כאדם שמלמד את חברו דבר שלא ידע.

היותר טוב שאתה תגיד שימעו מה למדתי באינטרנט או סתם וספר על ההלכה הזו. כאילו זה חדש גם לך.
שים לב - לא לשקר ולומר זה חדש לי. רק להראות כאילו זה חדש לך. ואז הם לא יעלבו מכך שהם לא ידעו את זה קודם.

ועל מצוות תוכחה ראה:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=30900

בהצלחה