מעשר כספים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/08/13 17:37 ז באלול התשעג

שאלה

בס"ד

שלום הרב,

השאלות שלי הם בנושא מעשר כספים

א. האם מותר לעגל את הסכום לתרומה של המעשר כספים כלפי מעלה או שהברכה היא בדיוק לפי העשירית כלומר אפילו אגורות וכו'?

ב. האם עדיף לתרום למס' מוסדות צדקה לחלק את הסכום או שעדיף מקום אחד?

ג. ישנם מוסדות שמעבירים את השם לברכה לרבנים. האם מותר לי להעביר את השם לברכה(לזיווג,בריאות וכו') או שזה פחות לשם שמיים ופחות מצווה מאשר לתרום ללא הזכרת השם לברכה..?

ד. האם אני צריכה לכוון בלב מתי הסכום שאני תרומת זה מעשר כספים ומתי זה לצדקה?

ה.האם מכספי מלגה גם צריך לתרום מעשר?

בשורות טובות

ותודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

א. מי שיש לו אפשרות יכול לתרום עד 20 אחוז מהכנסותיו. לכן ודאי אפשר 'לעגל' ליותר ממעשר.

ב. יש סדר עדיפות:
1. עניים לומדי תורה
2. עניים
3. לומדי תורה
מכאן לשאר צרכי צדקה כגון: בריאות - חינוך - הכנסת כלה וכד'

לכן יש מקום לחלק את הכסף לפי סדרי העדיפות: סכום גדול יותר לעניים סכום נוסף ללומדי תורה ועוד סכומים לצרכים אחרים.

ג. כבר בשאלה א' בטאת את הרצון שלך שהמעשר יביא לך ברכה...
הדרך הנכונה היא שהרצון לתת, יהיה בפני עצמו, בלי זיקה לברכה שמקבלים: אני מתכוונת לתת בלב שלם גם אם אין לי בכך כל ברכה...

עם זאת אפשר לקבל ברכות וישועות בתפילה או בפניה אל צדיקים, לא כתמורה 'עסקית' נתתי צדקה ועכשיו משלמים לי בתפילה של צדיק. אלא כרצון טוב של הצדיק לברך אנשים שמקיימים מצווה בלב שלם.

ד. מי שמפריש מעשר כספים מקיים בכך מצוות צדקה. אין שום צורך להפריש גם מעשר כספים וגם צדקה.

ה. צריך להפריש מכל הכנסה גם אם זו מלגה או מתנה או פרס וכד'