מעורבות הורים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/12/09 12:58 יט בכסלו התשע

שאלה

שלום הרב, אני מורה בבי"ס ויש לי בכיתה תלמיד שהוא חלש בלימודים, מפריע, מתחצף, מקלל וכדו', עוד מעט יש אסיפת הורים ואני מאוד מתלבטת האם לספר להוריו על מצבו כי יש חשש שהילד סופג אלימות בבית וביקורת שלילית על הילד תגביר כלפיו את האלימות.שאלתי היא, עד כמה המורה חייב לדווח להורים על המצב של ילדם? אשמח לקבל מקורות וסימוכין לתשובה.

תודה רבה!!

תשובה

בס"ד
שלום רב,
בכל מה שנוגע לדיבורים אם מישהו אחד על מישהו אחר, צריך להביא בחשבון את הלכות לשון הרע. אין למורים היתר לדבר לשון הרע על תלמידיהם לא עם מורים אחרים ולא עם הורים.
האפשרות לדבר עם המורים וההורים על הילדים היא רק כאשר הדבר נעשה לטובתם החינוכית.
מצד אחד ברור שאם הדיבור על הילד יביא לו נזק, אסור לדבר עליו, וודאי לא כאשר הדבר עלול לעורר נגדו אלימות בפועל.
מצד שני לעיתים הילד מציג לנו תמונה מזוייפת של סבל ואיום בבית, כדי להרתיע אותנו מלשתף את ההורים. לאחר שבודקים את הדברים לעומקם מתברר שזהו 'טכסיס' של הילד כדי למנוע מעצמו את ההתמודדות עם ההורים. עלינו להתרשם באופן אישי מההורים ולאחר מכן להחליט אם לשתף אותם או לא.
ואם משתפים את ההורים, יש לעשות זאת בתהליך הדרגתי כאשר המטרה היא להביא את ההורים לקבל אחריות מצדם על חינוך הבנים שלהם, ולא להשאיר את כל האחריות על המורים.