מספרים עגולים בתורה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/10/03 16:15 יג בתשרי התשסד

שאלה

שלום קוראים לי בנציון סויד ונפגשתי איתך בצפת בימים הנוראים מישיבת אור אבנר לימדת אותנו איך לשלוט במחשבות שלנו אז אני מנסה לעשות מה שאמרת לנו תודה לך.

חוץ מזה השאלה שלי היא: בחומש במדבר סופרים את בני ישראל לצבא (בפרק א') ואם תשים לב כל המספרים הם עגולים וזה לא הגיוני אז למה זה כך? למה אין לדוגמא 157 אלף הכל עגול וזאת שאלתי.

תשובה

שלום בנציון!

אם התורה כותבת את כל המספרים עגולים, ברור שהיא התכוונה שנבין בעצמנו שהיא עיגלה את המספרים. וכך כתב הרא"ש, שדרך התורה לעגל מספרים - למשל בפסוק "ארבעים יכנו לא יוסיף", שהכוונה לשלושים ותשע (אם כי ביחס לפסוק זה יש גם הסברים נוספים).

בהקשר שלנו, למה באמת התורה לא כתבה מספרים מדוייקים?

הנצי"ב בתחילת פירוש 'העמק דבר' לספר דברים מציע, שמראש נקבעה מכסה קבועה למספר יוצאי הצבא, ורק כאשר מישהו עבר את הגיל - נכנס אחר במקומו. בכך מבאר הנצי"ב גם את העובדה שמספר יוצאי הצבא היה זהה בשני המניינים השונים שהיו במדבר, בשנים שונות.

ואולי יש הסברים נוספים.

כל טוב.