מסכת סוטה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/08/13 16:50 ז באלול התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב. מדוע דיני מלחמה ועגלה ערופה נמצאים במסכת סוטה? תודה וכל טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שלשת הפרקים האחרונים במסכת סוטה הם (לפי הסדר):
אלו נאמרין
משוח מלחמה
עגלה ערופה

שתי המשניות הראשונות בפרק 'אלו נאמרין':

משנה א - אלו נאמרין בכל לשון פרשת סוטה ווידוי מעשר קריאת שמע ותפלה וברכת המזון ושבועת העדות ושבועת הפקדון:
משנה ב - ואלו נאמרין בלשון הקודש מקרא בכורים וחליצה ברכות וקללות ברכת כהנים וברכת כהן גדול ופרשת המלך ופרשת עגלה ערופה ומשוח מלחמה בשעה שמדבר אל העם:

מתברר שהדיון עוסק בדברים שנעשים בדיבור: 'אלו נאמרין' - דיבור שיכול להיות 'בכל לשון' - וזה הקשר למסכת סוטה "פרשת סוטה" היא 'בכל לשון', לכן הפרק נמצא במסכת הזאת.

במשנה ב' מדובר על דברים ש-"נאמרין בלשון הקודש": ביניהם רשומים - "...ופרשת עגלה ערופה ומשוח מלחמה בשעה שמדבר אל העם".
זו הסיבה שבשני הפרקים הבאים יש דיון אודות שני נושאים אלו: משוח מלחמה ועגלה ערופה.
יש גם קשר מצד התכן: בכל הנושאים הללו הכהנים מעורבים: סוטה, משוח מלחמה ועגלה ערופה.