מסכת הוריות דף ט ע"ב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/08/13 21:34 טו באלול התשעג

שאלה

הגמרא הנ"ל שואלת שגם נשיא יהיה פטור מקרבן כאשר הוא נכשל בטומאת מקדש וקדשיו (כמו כהן משיח) כי אין קרבנו שווה לקהל? ומסביר רש"י ד"ה "א"כ נשיא" מדוע אין קרבנו שווה לקהל דהוא מביא שעיר והם מתכפרין בפר בשאר ימות השנה. ולא הבנתי כלל הרי הם מתכפרין בפר כאשר הם נכשלו ע"פ הוראת בי"ד וגם הנשיא אם הוא נכשל יחד איתם ע"פ הוראת בי"ד הוא מתכפר עמהם שהרי רק כשהוא נכשל בפני עצמו הוא מביא שעיר?

אשמח לתשובה

דוד

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אתה צודק, פרוש רש"י על אתר קשה.
בתלמוד של הרב שטיינזלץ הוא עומד על כך (בהערות שלו - מומלץ לעיין שם) ומביא שהרמ"ה הקשה בדיוק את השאלה שלך.
הרמ"ה מביא הסבר שונה לדברי הגמרא: לא מדובר כאן על חטא של הקהל שמתכפרין עליו בפר, אלא על ההבדל בין חטאי בני העם שהם מביאים כשבה או שעירה לחטאת והנשיא מביא שעיר.