מסורת הפסיקה של יהודי יוון

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/09/11 16:38 ז באלול התשעא

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

אני נמצא בתהליך של חזרה בתשובה, ורציתי לדעת לפי איזה נוסח תפילה עליי לנהוג, אני ממוצא יוווני (ספרדי), והבנתי מחברים שעליי לנהוג לפי בן איש חי או הרב עובדיה יוסף), מה ההבדל בין שני הנוסחים?

שאלה נוספת - מדוע הספרדים נוהגים לפי יהודי בבל ? (ראיתי שכתוב על הסידורים "בן איש חי ריש גלותא דבבל") וגם הבנתי שהרב עובדיה יוסף הוא מבבל. קראתי שהגאונים היו בבגדאד כמו האיי גאון, שרירא גאון וסעדיה גאון ועוד, האם זאת הסיבה שאנו נוהגים לפי בבל?

מצטער אם קצת בילבלתי בשאלתי.

תודה ויום טוב

רותם

תשובה

בס"ד
שלום רב,
המוצא היווני שלך מכיל מספר אפשרויות.
קהילת יוון כוללת יהודים ממקומות שונים עם מסורות שונות.
לפי המעט שבדקתי יש ביוון יהודים ששומרים על מסורת ארץ ישראלית עתיקה - הם נקראים "רומניוטים";
יש יהודים שהגיעו ליוון כמגורשי ספרד והם בעלי מסורת ספרדית;
לסלוניקי הגרו גם יהודים מפולין בעקבות גזרות ת"ח-ת"ט.
על פי שם המשפחה שלך, ומתוך שיחות עם זקני המשפחה, תוכל לעמוד על השורשים שלך - רק לאחר מכן תדע מהי מסורת הפסיקה המחייבת אותך.