מנין שזו אתחלתא דגאולה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/07/10 19:02 כד בתמוז התשע

שאלה

מהיכן ידע הרב קוק שהגיע עת אתחלתא דגאולה?

שיבת ישראל לארצו הינה הוכחה חלקית בלבד מכיוון שאפשר להסביר פשוט שהשיבה נגרמה כתוצאה של סתם צורך קיומי ואולי גם התפתחות טכנולוגית שאפשרה זאת.

מהיכן ידע הרב שזמן זה הוא בוודאות זמן של אתחתא דגאולה?

בבקשה אם אפשר גם מקורות.

תודה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אנחנו עוסקים בגלות וגאולה.
גם הגלות וגם הגאולה אינם טבעיים אלא תוצאה של מהלכים אלוקיים.

המציאות של עמ"י בגולה לא היתה מקרה ולא תוצאה של התפתחות טכנולוגית או מדינית, אלא תוצאה של 'החלטה' אלוקית. דרכו של עמ"י (בשונה מעמים אחרים) אינה מקרית: יש יד מכוונת שהוציאה אותו מארץ ישראל כאשר הוא חטא, אותה יד מכוונת משיבה אותו לארץ ישראל בעת גאולה.

כל המתבונן בדרכו של עמ"י (לעומת עמים אחרים) באלפיים השנים האחרונות נוכח מיד שקרו כאן דברים שהם לגמרי לא טבעיים.
אין עוד אומה מהתקופה ההיא ששרדה מאז. מהמלכויות הכי גדולות ומרשימות לא נותר דבר:
מצרים, אשור, בבל, יוון ורומי.
רק העם הקטן והנרדף, שהתפזר בארצות כל כך רחוקות זו מזו, ובכל מקום סבל השפלות ורדיפות, רק הוא שרד וגם התאחד וחזר לארצו לחיות שם באותה שפה ובאותה אמונה עתיקה.

הרב קוק ראה שקורה כאן משהו חדש לחלוטין. לא יהודים מעטים שבאים לגור בערי הקודש - כך היה כל ההיסטוריה. אלא יהודים צעירים וערכיים, שפועלים לתחית אומה בארצה, במסירות נפש ואהבת הארץ והעם.

כל אלה הביאו את הרב קוק לומר את דברו. כל מה שקרה מאז שהרב קוק קבע שזו תקופת גאולה, רק מחזק את הדרך של הרב קוק: השואה חיסלה לחלוטין את הגלויות הגדולות שהיו במזרח ומערב אירופה. מדינת ישראל הפכה להיות המקום הטבעי לכל העם היהודי.

המקורות הכי טבעיים לדרך זו הם פרקי התורה והנבואה המבטיחים את שיבת עם ישראל לארצו לאחר גלות ארוכה וקשה.
בתוך כתבי הרב קוק, הדיון בנושא התחיה של עמ"י מרוכז בספר 'אורות'.