מנהג גרגרי החיטה בשבת שירה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 05/08/02 16:38 כז באב התשסב

שאלה

א. נהוג לאכול בשבת שירה גרגרי חיטה שלמים ומבושלים, כיצד צריך לברך עליהם בין כברכה ראשונה (בורא פרי האדמה או שהכל) ובין כאחרונה (בורא נפשות או מעין שלוש)?

ב. נהוג בשבת שירה לפזר חיטים לפני עופות, האם אין בכך משום איסור האכלת בעל חי בשבת?

תשובה

א. הפוסקים נחלקו בעיניין זה ולכן אין לאוכלם אלא בתוך הסעודה (ב"ח או"ח סי' רח). המנהג הוא להכניסם ב"חמין".

חיטה טפוחה ("שלוה") - ברכתה בורא פרי האדמה. מוטב שלא לאוכלה כשיעור כדי לא להיכנס לספק אם הברכה האחרונה היא בורא נפשות, או על המחיה. רק אם כן מפורר אותה, אז וודאי ברכתה מזונות. לכן, כשממיסים "שלוה" בכוס חלב - הברכה הראשונה: מזונות, והאחרונה: על המחיה.

ב. במנהג של פיזור חיטים לפני העופות בשבת שירה. הבעייה היא שעופות אין מזונותן עלינו, ואסור להאכילן בשבת (מגן-אברהם שכד,ז). אמנם הביא כף-החיים בשם תוספת-שבת: "אפשר דכיון שנהגו כן לשם מצוה, דמרגלא בפומייהו שהעופות אמרו שירה בים, לכן אין להקפיד בכך."

המנהג הטוב הוא להכין בערב שבת גרגרי חיטה או פירורי לחם מכוסים בצלחת במקום שהעופות מצויים, ובשבת רק להסיר את הצלחת.