ממונות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/11/10 12:55 ז בכסלו התשעא

שאלה

אני משקיע בשוק ההון שנים רבות .מזה שנים השקעתי בשותפויות נפט וגז על סמך הטבות המס שהמדינה נתנה להשקעות אלו שעל פיהן הותרו ניכויי מס בגין השקעה בחיפושי נפט וניכוי אזילה ומשטר מיסוי רגיל .השקעות כאלה הן בדרגת סיכון גבוהה ובמהלך השנים הפסדתי לא מעט כסף בהשקעה בשותפויות נפט ובעיקר גבעות עולם ואחרות אך המשכתי להשקיע בידיעה שבצד הסיכון ישנו סיכוי לרווח עצום במקרה של תגלית .האם היום כשסוף סוף ישנן ב"ה תגליות ויש סיכוי לראות רווח ,האם מותר והוגן וראוי למדינה לשנות למפרע את משטר המיסוי ולחייב אותי לשלם 66% מס כפול ויותר ממה שהיה כשהתחלתי להשקיע כשבסופו של דבר אקבל רק 13.5% רווח על השקעתי???כשהסיכון לכל אורך התקופה היה להפסד 100% מההשקעה .מיותר להוסיף שהתגליות נעשו בכספים שהושקעו בעבר על סמך מצג המיסוי שהיה אז .האם אין הדבר דומה למעשיו והתנהגותו של לבן הארמי הרמאי שאחרי שסכם עם יעקב את תנאי העסקתו ושכרו ,שינה והחילף את משכורתו "עשרת מונים.האם דין מי שפרע חל גם על סוגיה זו?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
התחושה היא שאכן המדינה פועלת כאן בדרך לא הוגנת.

חיפוש בנושא בעיתונות הביא אותי לציטוט מתוך בג"ץ 581200

גם הם מצדדים בעמדה שלך:

"חוק הנפט נועד לעודד ולהמריץ אנשים וחברות לערוך חיפושים אחר נפט. חיפושי נפט צורכים הוצאות ניכרות, ולא אחת, לא נסתכן אם נאמר: על הרוב מסתיימים במפח-נפש. מטעם זה, לא יכניס עצמו אדם בהוצאות ניכרות, הוצאות שהסיכוי לאבדן רב מהסיכוי להשבתן אלא אם יובטח לו כי יזכה לתגמול ראוי אם יעלו החיפושים יפה ובאר נפט תימצא לו... ההיתר הניתן לרשות מינהלית לשנות מעת לעת את המדיניות, לרבות מדיניות בדבר הטבות כלכליות, מוגבל בדר`כ לשינוי צופה פני עתיד. גם אם שינוי המדיניות כשלעצמו נעשה במסגרת הסמכות, על יסוד שיקולים עניניים בלבד ובאופן סביר, עדיין החלת שינוי למפרע על מי שכלכל את צעדיו לאור המדיניות הישנה נתפסת כבלתי צודקת ובלתי סבירה".

אפשר שמדיניות זו אכן לא תעבור בג"ץ כך ימנע העול ממכם - המשקיעים הקטנים.