מלווה מלכה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 07/07/02 09:46 כז בתמוז התשסב

שאלה

מה החשיבות של סעודת מלווה מלכה?

תשובה

סימן שלם הוקדש בשלחן-ערוך לחובתו של אדם לסדר שולחנו במוצ"ש –, שו"ע או"ח ש,: "לעולם יסדר אדם שולחנו במוצ"ש כדי ללוות את השבת, אפילו אינו צריך אלא לכזית." חובת סידור השלחן באה להוציא מאכילת ארעי (כגון, סנדוויץ או חטיף תוך כדי לימוד וכדו'). מאידך גיסא די בשיעור של כזית, היינו אפילו פירורים.

מדובר איפוא בסעודה מכובדת על יד השלחן, כשהמסובים לבושים בבגדי שבת והשלחן מכוסה במפה.

זמן הסעודה לכתחילה הוא עד סוף שעה רביעית מתחילת הלילה, ומי שנאנס יכול לקיימה עד חצות לילה. נכון שלא לעסוק במלאכת קבע עד שיקיים סעודה זו.

בברכת המזון יאמר "מגדול".

תענית שחלה ביום ראשון, ולכאורה יש לה תפיסה גם במוצאי-שבת, מן הראוי לעמוד על חשיבותה של סעודת מלווה-מלכה במוצ"ש, וגם במוצ"ש זה. סעודה זו נקראת גם סעודה רביעית, ואמרו: מי שלא קיים סעודה זו כאילו לא קיים סעודה שלישית.