מכירת מצוות בבית הכנסת בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/06/03 03:56 יא בסיון התשסג

שאלה

ב"ה

שלום

יש לי מס' שאלות בנוגע לכספים בשבת:

בחלק מבתי הכנסת לאחר תפילת שחרית ולפני הקריאה בתורה, הגבאי "עושה" מכירה פומבית.

כלומר, מס' אנשים מציעים סכום של כסף בתמורה לעליית מפטיר\משלים\פתיחת ההיכל וכו'.

1. מבחינה אסתטית, האם זה מוצדק?

2. האם זה לא חילול שבת: מדברים על כסף, אומרים שיביאו כסף ביום חול. הרי זה חילול שבת במחשבה ובדיבור

(בן איש חי,שנה ב', פרשת וישלח א'). כך גם אחרי עליה לתורה יש שתורמים ואומרים מתנדב כך וכך שקלים ..

3. לאחר שאומרים כמה כסף תורמים, אז יש מישהו שמדביק אותיות על גבי דף ולידו מדביק את סכום הכסף. זאת כדי לדעת

ביום חול כשמביאים את הכסף כמה הוא צריך להביא וכו'. הרי זה הכנה משבת לחול. מתי יצטרכו לפתוח את החשבון הזה?

ביום חול .

* אני חושב שזהו חילול שבת וגם "לא יפה" לעשות דברים כאלו ביחס לתורה. האם אף רב\פוסק לא הזהיר על כך ?

תודה רבה על זמנך,

אבי

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

מנהג מכירת מצוות נובע מכמה סיבות:
1. לעורר באנשים חיבוב מצוה.
2. לפתור את המחלוקת מי מקבל כיבוד זה או אחר.
3. שיהיו כספים לצורך אחזקת בית הכנסת.

לשאלותיך:

1. מבחינה אסטתית זה בעייתי ולכן רצוי לקצר בזה ככל האפשר.

2. אין בזה איסור בשבת משום שנאמר חפציך אסורים אך חפצי שמור כמו דבר מצוה מותרים.

3. כיון שהרישום הוא לצורך מצוה אין בזה הכנה משבת לחול.

בהצלחה!!