מכונת פסטה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/07/13 15:58 יט באב התשעג

שאלה

שלום רב,

קיבלתי מכונת פסטה יקרה, שכל כולה מיוצרת באיטליה.

המכונה ידנית ומורכבת מגלגלים ושיניים אשר יוצרים בהמשך את הצורות של הפסטה.

אחת ההוראות לגבי המכונה היא "אסור לשטוף במים- שמא ידבק ללקמח וייצור בצק נוזלי שיהרוס את המכונה"

השאלה שלי היא האם יש דרך נוספת בה אוכל להשתמש במכונה ללא טבילתה במקווה?

או שחייב לטבול אותה ואז לחכות מספר ימים עד שתתיבש על כל ילקיה ושלביה?

הייתי שמחה לדעת איך ההלכה מתייחסת למכונות כאלו.

בברכת שבת שלום!!

ותודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אם אפשר לטבול ולהמתין מספר ימים ולא יהיה כל נזק עדיף לעשות כך.
אם אתה מחפש להקל - יש שלש אפשרויות:
א. עצה של הרב עובדיה: טוב שיתן אותו במתנה לגוי, ויחזור וישאל אותו מהגוי, כי השואל או השוכר כלים מן הגוי, פטור מלהטבילם, כיון שלא קנאם להיות שלו.

ב. עצה של הרב אוירבך: יקח אותו ליהודי טכנאי מוסמך, שיפרק את המכשיר בצורה מקצועית שלא כל אדם יכול לעשות בביתו, ואז ירכיב אותו מחדש, ונחשב הדבר כמו שנקנה הכלי מיהודי, וממילא הוא פטור מן הטבילה.

ג. הקלה הלכתית דחוקה: הגדרה מחודשת כותב בערוך השלחן (יו"ד,קכ,לט), שכלי סעודה הם כלים שמטלטלין אותם ממקום למקום. אבל כלים גדולים, שמקומם קבוע, אינם בכלל כלי סעודה. לדבריו, לא רק כלים המחוברים לקרקע פטורים מטבילה אלא גם כאלה שאפשר לטלטלם ממקום למקום, אלא שאין דרך לטלטלם.
כלים המטלטלים ומובאים לשלחן הם כלי סעודה, אבל אלו שקבוע להם מקום אינם בכלל זה, רוב הכלים החשמליים, כמו טוסטר, מיקסר וחלקיו, ובודאי תנור וטוסטר אובן, קבוע להם מקום והם פטורים מטבילה.

עיין מקורות
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=7172

http://www.kosharot.co.il/show_hadracha.asp?id=54651

http://www.halachayomit.co.il/DisplayRead.asp?readID=633