מי צודק? החרדים או ה'מזרחיסטים'?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 17/05/09 00:44 כג באייר התשסט

שאלה

שלום לכבוד הרב!

מראש אני אומרת שאני לא מנסה להתנגח או משהו כזה אלא רק רוצה הסברים ולהבין.

אני בחורה חרדית שמאוד מאוד אוהבת את הציבור המיזרחיסטי. אבל יש לי בעיות ושאלות על כל מיני דברים... למשל איך אישה נשואה לא לובשת כיסוי ראש או רק על חלק מהשיער? אני יציין שלא כולם ככה אבל חלק גדול כן. איך? איך מותר? גם חולצות שהם מעל המרפק? איךה להם מותר ולי אסור? מה ההבדל בינינו? כמו שאני בת ישראל ואסור לי אז גם להם אסור.

אז איך זה קורה? גם מחשופים וחצאיות הרבה מעל הברך, גרביים.... איך? איך?

ושוב אני אומרת לא כולם אבל חלק נכבד מאוד בציבור.

ושוב אני לא מנסה להתנגח או משו כזה רק הסבר כי אני אוהבת את הציבור הזה וקשה לי עם זה. תודה לרב ולאתר.

תשובה

שלום

טוב שאינך באה ממקום מתנגח, שהרי לכל חלק מחלקי האומה יש הרבה מה לשפר בכמה תחומים.
אמת, גם על הציבור הציוני דתי מוטלת חובה להשתפר בהרבה תחומים חשובים.
ובכלל, כלל ישראל מחולק היום לכל מיני קבוצות ותתי קבוצות. כל קבוצה צריכה ללמוד מהשניה ולהשתפר.
הציבור הציוני דתי נמצא בתהליך עמוק של הגדרת הזהות שלו, וזה כולל בדיקה איטית וחשובה של כל הכיוונים.
צריך סבלנות, ומכיוון שדבר ד´ הוא שורש המציאות הבריאה בעולם, אזי הוא ודאי יאיר את נקודות החולשה בסופו של דבר.
תהליך דומה קורה גם בחברה החרדית, רק ששם הסגנון הוא סמוי יותר מן העין, וגם שם ודאי דבר ד' הבריא יאיר את נקודות החושך.

כמובן, בנוסף לזה ישנן גם מחלוקות הלכתיות, בהן ציבור אחד מגדיר את התנהגותו לכתחילה על פי ההלכה, והאחר דיעבד.
לדוגמא- חצאית עד הברך מוגדרת בציבור החרדי כמצב לכתחילה, על פי דברי הפרי מגדים ובעקבותיו המשנה ברורה. אך הציבור הציוני דתי ברובו אינו הולך כך, שכן הוא מגדיר את המושג ´שוק´ כחלק התחתון של הרגל, וזה על פי רוב הפוסקים.
וכן הפוך, בציבור החרדי מקובל לא להוציא שיער מכיסוי הראש, ובציבור הציוני דתי מקובל להוציא. זו מחלוקת בלכתחילה, לא פשרנות.

וכל אחד ילמד מחבירו את מה שחסר בו, וכך נתקדם בע"ה

כל טוב