מי כתב את שיר השירים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/08/10 21:58 כג באב התשע

שאלה

שלום כבוד הרב,

בגמרא במסכת בבא בתרה דף טו כתוב בין השאר "...חזקיה וסיעתו כתבו (ימש''ק סימן) ישעיה משלי שיר השירים וקהלת ..."

האם אינני מבין את הכתוב ? ,שלמה הוא שכתב אותם לא ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הגמרא אומרת את דברה על פי פסוק במשלי (כה; א) גם אלה משלי שלמה אשר העתיקו אנשי חזקיה מלך יהודה.
הגמרא מבינה שפסוק זה מתייחס לשלשת הספרים של שלמה גם משלי גם שיר השירים וגם קהלת.

הסתירה לכאורה נפתרת בקלות (על פי עמוס חכם בהקדמה לפרושו לשיר השירים במהדורת דעת מקרא): יש מי שכתב את הדברים ויש מי שערך אותם.
כלומר שלמה כתב שירי אהבה רבים, שירי חכמה רבים ומשלים רבים מאוד.
אנשיו של חזקיה עברו על כל החומרים שכתב שלמה ולקטו מהם מבחר אותו הם קבוע בספר שנכנס לתנ"ך.
מבחר שירי האהבה שכתב שלמה נערך בספר 'שיר השירים'.
מבחר דברי החכמה נערך בספר 'קהלת'.
מבחר המשלים נערך בספר 'משלי'.