מילת גנאי

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/08/13 20:05 ו באלול התשעג

שאלה

בס"ד

שלום רב,

האם כאשר הילד משקר מותר לקרוא לו שקרן?

או חלילה כלפי מישהו אחר שבוודאות יודעים שהוא שיקר.

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אם אומרים למישהו 'שקרן' קובעים שהוא תמיד כזה. זו אמירה לא אמיתית והיא גם מאוד פוגעת.
אנחנו לא נותנים 'תארים' לאנשים - זו הכללה שאין לה כל הצדקה.
'שקרן' = האם הוא תמיד משקר
'גנב' = האם הוא תמיד גונב
'קמצן' = האם הוא תמיד מקמץ

גם אם מישהו שיקר פעמיים הוא עוד לא שקרן. עדיף לומר לו "אני רואה ששקרת".

אפשר להוסיף ולומר לילד: "לכן אני אעניש אותך". או דברים אחרים כמו: "אם אתה משקר יהיה קשה להאמין לך".

מבחינה חינוכית כאשר אומרים למישהו דברים מאוד שליליים גורמים לו להתיאש מעצמו ולאבד את הכוח לתקן.
מי ששקר לכם עדיף שתאמרו לו "אני מתפלא עליך", "קשה לי להאמין שאתה מתנהג כך", "אני בטוח שאתה מתחרט", "לא הבנת את המשמעות" וכד'
כך הוא ירגיש את הטוב שבו ויתן לטוב הזה יותר משקל כדי להתגבר על מה שרע בו ולסלקו.