מטיב ומוטב אצל הקב"ה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 08/08/10 09:28 כח באב התשע

שאלה

לכבוד הרב שלום.

ידוע שהשם הוא בורא כל הנבראים.

ואין הוא צריך אף אחד מהם וגם אם הם לא יתקיימו הוא עדיין היה הווה ויהיה.

ידוע עוד שהשם ברא את ברואיו להיטיב.

השאלה היא אם קיימת הטבה ללא מוטב? ואם לא אז האם זה לא סותר את העניין שהשם לא זקוק לבוראיו?

תשובה

ב"ה

שלום.

שאלה יפה שאלת! אולם כבר קדמוך רבים וטובים בשאלה זו.
ספר עץ חיים שער א' ענף א אות א (רבי חיים ויטאל ז"ל המהרח"ו) שואל את השאלה הזו .

אבל כדאי לך לעיין בספר דעת תבונה של הרמח"ל שם תמצא תשובה ארוכה ויפה ושאלה זו.

רק ארמוז לך לדברי הגמרא במסכת שבת שהתורה נבראה לפני בריאת העולם והיא הייתה "חמודה גנוזה" . ועלה רצון מהשם יתברך להוציא מהכוח אל הפועל את הטוב ובזה להטיב.

הקב"ה הוא היה הווה ויהיה ואין לנו שום מושג בזה [ובשביל לדעת מעט צריך ללמוד הרבה ] עיין למשל בספר הזוהר פרשת בא דף מב. ובהחלט קיימת הטבה מוחלטת ללא מושא ההטבה.

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.