מותר להעביר לחברות בגדים לא צנועים?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/06/12 09:44 יא בסיון התשעב

שאלה

יש לי בגדים לא צנועים שאני כבר לא לובשת אבל הם יקרים וחבל לזרוק, אז רציתי לשאול האם מותר לי להעביר אותם לחברות שכן ילבשו אותם ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש בהלכה מושגים שמבטאים אחריות שלנו למנוע מכשול מחבר.
בתורה הדבר מופיע בפסוק "לפני עיוור לא תתן מכשול", חז"ל פרשו שזו מצווה כללית לא רק אצל עיוור ממש אלא כל מי הוא עיוור בענין מסוים ולא מבין בו - אסור להשתמש בכך כדי להכשיל אותו. ענין זה נכון גם בדברים רוחניים. שלא להכשיל מישהו בעבירה.
גם אם נאמר שהמקרה שלך אינו בדיוק כזה - יש עוד מושג שמופיע בהלכה כחובה של חכמים שלא להיות "מסייע ביד עוברי עבירה".
מסקנה: הצניעות יקרה וחשובה לנו ולא נסייע לאחרים לעבור עליה.
עם זאת גם הנטיה שלך שלא לזרוק בגדים מעוגנת בקדש: יש איסור "בל תשחית" שנוגע גם לקריעת בגדים.

לכן צריך לחפש עצה בשכל כיצד לפתור את הקושי.
אינני מתימר להיות מומחה לבגדים, אבל ממה שראיתי אצל בנות ביתי, הן לובשות "חולצת בסיס" (כך הן קוראות לזה) ומעליה חולצה בלי שרוול וכד'.
תחשבי על פי הבנתך כיצד אפשר להמשיך לעשות שימוש בבגדים הללו מעל או מתחת לבגדים נוספים, בדרך שלא תפגע בהופעתך הצנועה.
אפשר גם למסור בגדים אלה לחברות שומרות צניעות שירצו להשתמש בהם בדרך הנ"ל באופן שלא פוגם בצניעות, אבל לא למי שתשתמש בהם בדרך לא צנועה.