מוזיקה לא כשרה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/08/11 15:29 יט באב התשעא

שאלה

בס"ד

שלום הרב, רציתי לשאול..

אני מאוד אוהבת לשמוע את כל השירים של פעם שירי ארץ ישראל ובכלל..

אבל אני יודעת שזה לא טוב, ושהאידיאל זה לא לשמוע שירים בכלל בגלל חורבן בית המקדש..

עכשיו אני ממש מכורה לשירים זה עושה לי טוב בנשמה.. ואני לא יודעת איך להיגמל מזה.. השירים של הדוסים הם לא ברמה כל כך טובה כמו השירים של הזמרים החילונים לצערי.. או לפחות לא מה שאני אוהבת.. כולם אומרים לי שיש שירים דוסים ועל רמה אבל חיפשתי ואני לא אוהבת אותם.. מה אתה מציע לעשות?.. האם לנסות להגמל לגמרי ממוזיקה אולי להשאר איך שאני וזהו?.. אבל שירים ממש משפיעים על הנשמה.. ובכלל מה ההגדרה של שירים לא ראויים?.. שזה בינו לבינה? אבל רוב השירים הם כאלה והם באמת יפה..מה לעשות..

אז איזו עיצה אני יכולה לתת לעצמי כדי להגמל מזה..?.

כל טוב לך.. תודה רבה ושבת שלום...

תשובה

בס"ד
שלום רב,

באשר לאידיאל: 'לא לשמוע שירים בכלל' זה לצדיקים גמורים. עלינו להזהר שלא לעלות למעלות גבוהות מדי מפני שאנחנו בסוף רק ניפול.
אדם צריך לקיים את הדברים הבסיסיים ורק לאחר שהתחזק בהם מאוד והתייצב בהם היטב, ישאף לדברים גדולים יותר.

הבסיס שמתאים לנו הוא להתרחק משירים שיש בהם תאורים של דברים אסורים או שירים מלאי תאווה.
מלבד זאת אין לפסול את כל השירים העבריים.

באשר ל-"שירים חסידיים", לא נראה לי שנכון לדבר על כך בהכללות גורפות.
כמו בכל תחום, גם במוזיקה חסידית: 'יש ויש' - יש זמרים טובים יותר וטובים פחות, יש מוזיקאים מוכשרים יותר ומוכשרים פחות - זה נכון גם לגבי שירים דתיים וגם לגבי שירים עבריים, גם לגבי זמר מזרחי וגם לכל מוזיקה בכלל.

לסיכום: באוכל יש מי שמקפיד על מהדרין אבל לכולם אנחנו אומרים 'תאכלו הכל ובתנאי שזה כשר'. גם במוזיקה לא דורשים מכולם להקפיד על מהדרין, אפשר לשמוע הכל אבל בתנאי שזה כשר.