מוזיקה הדלוקה מערב שבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/01/02 10:47 כו בטבת התשסב

שאלה

אמנם שאלתי את זה כבר, אבל אני לא מצליחה בשום פנים ואופן למצוא את התשובה אז אני אשמח אם תשלחו את התשובה גם ל e mail שלי

והנה השאלה:

האם מותר להשאיר מלפני שבת (או בעזרת שעון שבת)

דיסק עם שירי קבלת שבת וע"י כך תהיה קבלת שבת יפה יותר או סתם להשאיר מוזיקה בלי כל סיבה

אם אסור אז למה אור מותר ?

ואם מותר אז באיזה אופן?

תודה

תשובה

בס"ד

אסור לשמוע מוזיקה בשבת משתי סיבות.

א- "מראית עין" וכאן זו "שמיעת אוזן" - זאת אומרת שאסור לעשות דבר שיראה כמו חילול שבת.
ואם תשאלי איך מותר להשאיר אור דלוק מערב שבת?
ההבדל הוא בכך שכולם יודעים שאור נדלק מערב שבת ואף אחד לא יחשוד בך שאת מכבה ומדליקה בשבת לעומת זאת במוזיקה - יחשדו בך.

ב- יש סיכוי סביר מאוד בשמיעת מוזיקה שתגביהי או תנמיכי את העוצמה של המוזיקה, יש חשש שתוסיפי או תורידי בס וכד' כיוון יותר מדויק של הניגון - דבר שלא כל כך מצוי באור שכבר דולק שיש לו בדרך כלל עוצמה אחת.
וחששו לדבר זה גם בנרות שבת שאסור לקרוא לאורם שמא יטה את הנר לאור יותר גבוה, וכן בהשארת אוכל מערב שבת שלא יניח על אש גלויה שמא יחתה בגחלים לזרז את הבישול וכד'
ולא יאמר אדם - אני יודע לשמור על עצמי. כיון שהיה חכם אחד מפורסם מאוד - רבי ישמעאל שמו, שחשב כך "אני אקרא ולא אטה" וקרא לאור הנר והטה. והבין כמה גדולים דברי חכמים שאמרו לא יקרא לאור הנר.

אבל כל ההערה הזאת השניה אינה מעשית כיון שכיום זה אסור משום "מראית עין" ואין בזה כיום שום צד של היתר.

סליחה על האיחור בתשובה - פשוט יש הרבה שאלות מחכות ומשתדלים לענות לפי התור.