מודים מודים -משתקים אותו.

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 31/10/02 18:36 כה בחשון התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום!!!

יש גמרא במסכת בכרות שאומרת שכל האומר "מודים מודים" משתיקים אותו... את זה הבנתי עד ששמתי לב למשו...

אנחנו אומרים בתפילה "אלוקינו ואלוקי אבותנו"

הסיבה שמשתיקים אותו כשאומר פעמיים מודים היא כי זה נשמע כאילו יש שני ה' לכאורה,

אז... למה אומרים אלוקינו ואלוקי אבותנו? לנו יש אלוקים אחרים משלהם?!?

בבכרה זאבי.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

אין באמירת אלוקנו ואלוקי אבותנו משום הודאה ב 2 רשיות ח"ו .אחד אלוקנו שבשמים ובארץ הוא האלוקים שלי ושל אבי ושל סבי ושל אברהם ויצחק ויעקוב.

אני מעתיק לך את דברי התלמוד בבלי מסכת ברכות דף לג עמוד ב

משנה. האומר על קן צפור יגיעו רחמיך ועל טוב יזכר שמך, מודים מודים - משתקין אותו.

גמרא. בשלמא מודים מודים משתקין אותו - משום דמיחזי כשתי רשויות, ועל טוב יזכר שמך - נמי משמע על הטובה ולא על הרעה, ותנן: חייב אדם לברך על הרעה כשם שמברך על הטובה. אלא, על קן צפור יגיעו רחמיך מאי טעמא? - פליגי בה תרי אמוראי במערבא, רבי יוסי בר אבין ורבי יוסי בר זבידא; חד אמר: מפני שמטיל קנאה במעשה בראשית, וחד אמר: מפני שעושה מדותיו של הקדוש ברוך הוא רחמים, ואינן אלא גזרות. ההוא דנחית קמיה דרבה ואמר: אתה חסת על קן צפור אתה חוס ורחם עלינו. אמר רבה: כמה ידע האי צורבא מרבנן לרצויי למריה! - אמר ליה אביי: והא משתקין אותו תנן! ורבה נמי - לחדודי לאביי הוא דבעי. .........

מודים מודים - משתקין אותו. אמר רבי זירא, כל האומר שמע שמע - כאומר מודים מודים דמי.

בברכה,

עוזיאל