מה ללמוד? איך עושים תשובה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/07/13 21:26 כב באב התשעג

שאלה

שלום רב,

1 - מה אתם ממליצים ללמוד לבחור בן 26 שחזר בתשובה לפני כשנה, ולמד את כל חמישה חומשי התורה(אני לומד אותם בצורה מעמיקה יותר באמצעות השיעורים במכון מאיר באינטרנט)

2 - איך עושים תשובה על הוצאת שם רע? אם הוצאתי שם רע.

איך עושים תשובה על זה?

ונניח שקשה לתקן עד בלתי אפשרי.

איך מכפרים על זה?

3 - שמעתי שיש ייסורים מכפרים, כלומר שגם אם עושים תשובה, חייבים לבוא ייסורים כדי לכפר על העוונות.

זה סותר את זה ששמעתי שיש שעל כל עוון ,לאחר שעושים תשובה-הכול נמחק.

איך זה מסתדר?

בברכה ותודה מראש על השאלה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. אדם למד תורה במקום שליבו חפץ. חשוב שהלימוד יהיה משמעותי עבורך. לכן אני ממליץ שתלמד בנושאים ובמקומות שמדברים אליך ומשמחים אותך. אם שיעורים ב'מכון מאיר' מרוממים אותך תמשיך ללמוד אצלם.

2. חזרה בתשובה ממעשה שהיה בו בה פגיעה בזולת - מחייבת פיצוי וריצוי של הנפגע. אתה צריך להגיע אליו ולבקש ממנו סליחה על כך שפגעת בו (אם הוא לא דורש לדעת על מה? אתה לא חייב לפרט לו). אין תשובה שלימה בלי לפייס את הנפגע. (אם גרמת לו נזקים אתה צריך גם לפצותו).

3. הרמב"ם בהלכות תשובה מסביר דברים אלו וקובע שהכל תלוי בחומרת העבירות. יש מעשים שמתכפרים מיד ויש כאלה שמתכפרים רק אחרי יסורים (במקרים קיצוניים תהיה כפרה רק במותו של החוטא).
אנחנו לא יודעים את החשבונות של הקב"ה, לכן אנחנו עושים תשובה גדולה ומתפללים שהקב"ה יקבל אותנו בלי יסורים. עם זאת לכל אדם יש יסורים בחיים - אפשר שאחת הסיבות לייסורים היא לכפר עוון.