מה לומדים בתשעה באב?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/07/02 14:36 ד באב התשסב

שאלה

בעזרתו יתברך

לכבוד הרב שליט"א!

בציפיה גדולה שעד יום חמישי יבוא המשיח אבל אם לא...

1-מה מותר ללמוד בט' באב?

2-מה הרב ממליץ לעשות בט' באב חוץ מללמוד? כדי שהיום לא יעבור בהסתכלות תמידית על השעון מתי ערבית?

בברכת "יבנה המקדש עיר ציון תמלא ושם נשיר שיר חדש וברננה נעלה"

תשובה

בס"ד

דברי תורה משמחין את הלב, שנאמר: "פקודי ה' ישרים משמחי לב" \תהלים יט ט\, ולכן אסור בתשעה באב ללמוד תורה כי אם בדברים שמעציבים את לבו, כגון בספר ירמיה בדברים הרעים שבו, ופסוקי נחמה שבו ידלג. וכן פורעניות על אומות העולם שכתובים שם ידלג.

מותר ללמוד בספר איוב, ומדרש איכה,

מותר ללמוד בפרק אלו מגלחין במסכת מועד קטן שמדברת על דיני אבל ומנודה,

מותר ללמוד בפרק הניזקין במסכת גיטין בסיפורי החורבן.

מותר ללמוד בירושלמי סוף מסכת תענית דמיירי מחורבן.

ואף באלו שהוא מותר ללמוד, אסור לעיין בהם איזה קושיא ותירוץ או דרוש, כי משמחים את הלב.

וכל מה שמותר האדם ללמוד בעצמו - מותר ללמוד גם עם הילדים \שו"ע תקנד סע' א, ב. כה"ח שם ס"ק ח-טו\.

אפילו מי שרגיל לומר בכל יום "פרקי תהלים" "סדר מעמדות" או "חק לישראל" לא יאמרם עד אחרי השקיעה במוצאי תשעה באב, וישלים ביום שאחריו.

אסור ללמוד תורה גם בהרהור בתשעה באב. \שו"ע תקנד סע' ג\.

ממליץ מאוד ללמוד מדרש רבה וספר ירמיהו ומלכים המדברים על החורבן ועל הגורמים אליו. הדברים האלו מאוד רלוונטים לימינו, ומהלימוד הזה יבוא התיקון הגדול לחורבן.