מה חטאו העניים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/03/02 14:55 יז בניסן התשסב

שאלה

שלום וברכה לכבוד הרב!

מסופר בגמרא (פ"ק דב"ב) על טורנוסרופוס הרשע ששאל את ר"ע מדוע הקב"ה אינו מפרנס את העניים, מאחר שהוא אוהבם, והשיב לו ר"ע: כדי שניצול אנו בהם מדינה של גיהנום.

שאלתי היא מה חטאו העניים, ואם מגיע להם להיות עניים (חטאים, אבות אכלו בוסר, גילגולים קודמים) - מדוע לא השיב כך ר"ע לאותו רשע?

רב תודות.

תשובה

בס"ד

תשובת רבי עקיבא היתה ל"רמתו הרוחנית" של טורנוסרופוס הרשע שראה את הכל באופן אישי. תשובה כזו היתה ממש ממש מתאימה לו שראה את כל אנשי העולם כמשרתים שלו או בכוח או בפועל, כמו שכל הרומאים חשבו בזמנם, כידוע.

התשובה הזו אמורה היתה להביא אותו למחשבה על הזולת מתוך החשיבה המקובעת שלו על היותו ציר העולם.

על השאלה האמיתית: מה חטאו עניים וכד'? הבאת כמה אפשריות לתשובה.
אבל לדעתי התשובה העיקרית היא שכלל לא בטוח כי חייהם של העשירים הם יותר טובים\נכונים. בסופו של חשבון המטרה היא להגיע למדרגות רוחניות אמיתיות של שלמות, שמחה, נקיות, וגילוי צלם אלוקים. אני לא חושב שלעשירים יותר קל להגיע.

אולי עכשיו תשאל למה חטאו העשירים שהושמו במצב כל כך קשה?