מה זה חרם קדמונים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/03/02 05:05 כד באדר התשסב

שאלה

שלום,

הייתי רוצה לדעת מה זה "חרם קדמונים".

תודה רבה.

תשובה

חרם שהטילו דורות קדומים על כמה וכמה דברים. בדרך כלל דברים שלא אסורים מהתורה או מדברי חכמים אבל חכמי הדורות ראו איזה מנהג רע כלשהו שתוצאותיו חמורות והם הנהיגו איסור כלפיו. המפורסם שבכולם הוא חרם דרבינו גרשון שאסר לשאת שתי נשים בגלל המחלוקות שזה גורם ובגלל שזה מפריע לסדרי החברה וגורם קנאה ולא בריא ובודאי היו לו עוד הרבה מאוד סיבות שאנחנו יכולים לשער חלק מהם. בדרך כלל קדמונים שהטילו חרם לא פירטו את הטעם של החרם כדי לתת לו יותר תוקף. שכשאתה מסביר את דבריך תמיד יבואו חוכמולוגים ויאמרו – לי זה לא יקרה. אני אזהר וכד'
עוד יש לו חרם שלא לפתוח מכתבים של אחרים בלי רשותם אלא רק לנמען וכד'. שוב זה בגלל שבזמנו התפתח מאוד נושא הדיוור והיה צורך להוציא תקנה על מציאות שלא היתה קיימת בימי קדם.
אתן לך רשימה קטנה של חרם קדמונים:
1. לא להשהות ספר תורה לא מוגה שלושים יום
2. מי שמכה את חבירו או את אשתו – לא יצורף למנין
3. לא להוציא שם רע על המתים
4. אסור למי שהפקידו אצלו כסף או סחורה לעכב את הפקדון בגלל תביעה אחרת שיש לו על המפקיד
5. להחזיר חלק מכסף הנדוניה להורי כלה שמתה תוך שנה ראשונה
6. לא להוציא לעז על גט שאינו כשר, שלא יצא לעז על הילדים שהם ממזרים.
7. לא לגרש אשה בעל כורחה
8. לא להגיה ספר בסברא בלבד
כמובן יש עוד אבל הבאתי לך חלק לדוגמא.