מה ההבדל בן משמח חתן וכלה ל משמח חתן עם הכלה?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 28/06/15 21:02 יא בתמוז התשעה

שאלה

שלום לרב עוזיאל למה ב7 ברכות בברכה אחת אומרים משמח חתן וכלה ובברכה אחרת אומרים משמע חתן עם הכלה מה ההבדל ?

תומר

תשובה

ב"ה

שלום.

שאלת שאלה יפה! ייש"כ.

בברכה הראשונה מסיימים ["משמח חתן וכלה"] שזו [בקשה] מה' שהוא ישמח את החתן והוא ישמח את הכלה ואנו מבקשים רחמים מה' שישמח את החתן במה שראוי לו כחתן וישמח את הכלה במה שראוי לה ככלה מפני שדרכו של ה' לא כדרך ב"ו שאנו משמחים בדבר אחד את שניהם למשל אתה קונה מתנה המתנה היא עבור שניהם או שאתה רוקד ושר להם יחד. אבל כלפי הקב"ה הוא משמח כל אחד בנפרד במה שראוי לו כפי לשון הברכה עצמה "כשמחך יצירך בגן עדן מקדם" בלשון יחיד .
ובברכה השניה ["משמח חתן עם הכלה"] הברכה היא דרך [שבח והודאה] לה' על עצם הביחד שלהם שכעת הם יחידה אחת כמו[מחנה] אחד.
אגב, סופי התבות של הברכה הם [מחנ"ה]- משמ[ח] חת[ן] ע[ם] הכל[ה] - שכעת הם מחנה אחד ועל זה התפלל דוד בתהילים ואמר " אִם תַּחֲנֶה עָלַי [מַחֲנֶה ]לֹא יִירָא לִבִּי אִם תָּקוּם עָלַי מִלְחָמָה בְּזֹאת אֲנִי בוֹטֵחַ " ולכן יש מוסיפים אחרי עניית אמן על הברכה את המילה [ומצליח] שהשמחה של הביחד תהיה מוצלחת.
ובכיוון חשיבה זה פירשו רש"י בכתובות דף ח האבודרהם את הברכה.

מזל טוב,

עוזיאל אליהו

.