מה ההבדל בין קיום מצוות על פי התורה ובין קיום מתוך אידאל חילוני

חדשות כיפה חברים מקשיבים 08/12/13 18:05 ה בטבת התשעד

שאלה

כבוד הרב שלום.

יש שני אנשים יהודים המקיימים את מצוות "ואהבת לרעך כמוך" מתוך אמונה גדולה ודבקות במצווה,מקיימים את המצווה בשלמות באותה המידה.האם לאדם המקיים את המצווה תוך שמירת תורה ומצוות יש יתרון על האדם העושה זאת מתוך אידיאולוגיה/מוסריות?

תשובה

שלום רב

שאלת שאלה יפה וחשובה.

כאשר שניהם עושים את המעשה בצורה זהה, אז בהחלט ניתן לומר שאין יתרון לאחד על השני.

אולם, אם נרחיב את המבט נראה כמה הבדלים חשובים.

קודם כל, זה שעושה את זה מתוך אידאולוגיה, [הוא לא באמת מחויב לכך]. הוא יכול שבוע לאחר מכן לבחור אידאולוגיה אחרת, או למצוא צידוק אחר מדוע האידאל לא שייך וכן הלאה.

דבר שני, גם אם הוא בחר באידאל הזה, הרי שהוא לא יכול לשכנע או להוכיח לילדים שלו שהם חייבים לנהוג כך. הם יכולים לומר להורים שלהם - שהדרך האידאלוגית שלהם שונה וההורים לא יוכלו לדחות את הדרך הזו בשום צורה

דבר שלישי, יש הרבה מקרים שבהם האידאל של ´ואהבת לרעך כמוך´ מתנגש ב´אידאלים אחרים´, ואז למי שלא הולך בדרך התורה, נמצא במבוכה הרבה יותר גדולה. דוגמא פשוטה - האם מותר לפגוע באדם מסוים כדי להציל אדם אחר? ומה קורה אם מדובר בפגיעה מועטת באדם מסוים בשביל להציל חיים של אדם אחר? וכן הלאה

ברכה והצלחה

טוביה
tsbias1@Gmail.com