מהי הצלחה בחיים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/10/12 23:30 יח בתשרי התשעג

שאלה

שלום וחג שמח

איך אפשר להגיע להצלחה בחיים?

האם היהדות יודעת להגדיר הצלחה בחיים?

איך ולמה לשאוף על מנת להיות אדם שמצליח ?

אציין שאני אדם נשוי ועובד.

לפעמים אני קצת מתבלבל מבחינת הגדרות של דברים.

האם יש איזשהו קו מנחה להצלחה בחיים?

האם יש להשתמש בתהליך הצבת מטרות?

ואם כן אילו מטרות להציב?

האם בכל העינינים האלו דנים בתורתינו הקדושה והיכן מקבלים הנחיה מתאימה להצלחה.

אני יודע שקיים ספר שנקרא הפסיכולוגיה של ההצלחה

של מאיר לירז האם לקחת עצות ממנו.

אשמח מאוד אם אקבל הנחיה מתאימה, האם בכלל הצלחה היא דבר סובייקטיבי שכל אדם מגדיר לעצמו.

אני אשמח לקבל עצה או הכוונה למקורות או ספרים מתאימים.

תודה וכל טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

חז"ל העניקו לנו הרבה הדרכות בנושא זה. המשותף לכולן שלא הצלחה חיצונית קובעת אלא הצלחה פנימית: "איזהו עשיר השמח בחלקו".

להגיע למצב של: ´שמח בחלקו´ זו עבודה רגשית קשה ביותר. עלינו לקבל ולהשלים עם כל מה שאין לנו. לא לכעוס על עצמנו ולא על אחרים (גם לא על הקב"ה...) אלא לקבל באמת(!!!) את מצבנו בעולם בהשלמה מלאה, לומר לעצמנו זה הטוב ביותר והנכון ביותר עבורי. אחרי עבודה כזאת כל החיים משתנים לטובה.

בחסידות אנו מכירים אמרה נפלאה של רבי זושא: "בשמים לא ישאלו אותי מדוע לא היית משה רבינו - אבל ישאלו אותי מדוע לא היית זושא!".

מצאנו במקורות ש-´כל אדם הוא כמו אות בספר תורה´ - כשהאדם רק לעצמו, כמו אות לבד, הוא ללא ערך ומשמעות, אבל גם העולם כולו חסר כאשר אדם אחד לא משתתף בו, כמו שספר תורה כולו פסול בפגם של אות אחת.
אדם צריך להשתתף בצרכי הכלל ואז הכלל גם יצטרך אותו.
מתוך אחריות ושותפות בצרכי הכלל (בת זוג - משפחה - קהילה - עם - עולם...) החיים מקבלים משמעות וערך. אדם שדואג רק לעצמו לא מוצא טעם אמיתי בחייו.

עליך לשאוף לדברים הטובים באמת: אהבת תורה ויראת שמים, זוגיות טובה, משפחה מלאה אהבה, אהבת הבריות כולם. בספר משלי יש סיכום פשוט (פרק ג פסוק ד):"וּמְצָא חֵן וְשֵׂכֶל טוֹב בְּעֵינֵי אֱלֹהִים וְאָדָם".