מהו עני לענין צדקה?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/12/01 17:35 יד בטבת התשסב

שאלה

מה ההגדרה ההלכתית של עני במציאות ימינו לגבי צדקה?

האם אדם שאין לו מספיק כסף כדי קיומו לשנה?

האם אדם שמשלם משכנתא ועדיין אין לו דירה משלו נחשב עני?

אני שואל מפני שהרבה אנשים שמבקשים מהם לתת צדקה חושבים שמרמים אותם, או שלעני הזה לא מגיע, אשמח מאוד אם הרב יענה לי יחד עם המקורות לדין

ג.

תשובה

בשו"ע יורה דעה סימן רנ סעיף א כתוב:
"כמה נותנין לעני?
- די מחסורו אשר יחסר לו!
כיצד? אם היה רעב - יאכילוהו. היה צריך לכסות - יכסוהו. אין לו כלי בית - קונה לו כלי בית. ואפי' אם היה דרכו לרכוב על סוס ועבד לרוץ לפניו כשהיה עשיר והעני - קונה לו סוס ועבד. וכן לכל אחד ואחד לפי מה שצריך, הראוי לתת לו פת - נותנים לו פת. עיסה - נותנים לו עיסה. מטה - נותנים לו מטה. הראוי ליתן לו פת חמה - חמה. צונן - צונן. להאכילו לתוך פיו - מאכילין. אין לו אשה ובא לישא - משיאין לו ושוכרים לו בית ומציעים לו מטה וכלי תשמישו ואחר כך משיאין לו אשה:
והעיר על זה הרמ"א "ונראה דכל זה בגבאי צדקה או רבים ביחד אבל אין היחיד מחוייב ליתן לעני די מחסורו אלא מודיע צערו לרבים ואם אין רבים אצלו יתן לו היחיד אם ידו משגת.

משמעות ההלכה היא שנותנים לעני לפי מה שהוא צריך ולא לפי מה שנראה לך שהעני היה צריך לבקש.

אין לך לתת לו מה שהוא באמת צריך?

תן לו מה שיש לך ואמור לגבאי צדקה לתת לו את השאר.

מי שיש לו משכורות ומקבל את שכרו כל חודש - אינו עני אם המשכורות מספיקה באמת.
מי שיש לו ביטוח לאומי ומספיק לו - כנ"ל. לא מספיק לו - תן לו עד שיספיק.
מי שאין לו דירה משלו - תן לו. אבל אל תשכח כי עניי עירך קודמין. "ומבשרך לא תתעלם" דהיינו העניים בני משפחתך - הם קודמים. ואחר כך קנה לעני דירה, אם יש לך לתת לו.
גם אז תן לו רק אחרי שנתת לאחרים לחם לאכול וכד'.
בקיצור מצוות צדקה מצריכה לתת לאדם מה שבאמת חסר לו אבל יש סדר בקדימות הצדקה והסדר הזה הוא חשוב מאוד ומקורו מהתורה