מהדרין

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 30/04/02 02:39 יח באייר התשסב

שאלה

מה ההגדרה של מהדרין? האם לקנות דווקא בדץ זה מהדרין? שמעתי שאין דבר כזה מהדרין/גלאט בעוף האם זה נכון?

תשובה

מהדרין הוא מושג ששיך באמת לנרות חנוכה. לכן אין הגדרה הלכתית כזאת לענין כשרות וזה צרה גדולה שכל גוף כשרות קובע לעצמו מזה מהדרין.
למשל כל השנים בד"צים לא הקפידו על ענין בשולי עכו"ם לפי שיטת מר"ן אלא לפי שיטת הרמ"א. לספרדי היה אסור לאכול את האוכל הזה(היום הם מקפידים יותר) אבל לאשכנזי זה מהדרין.
ישנה חוברת מסודרת של הרבנות הראשית לענין זה שנכתב רק לפני שנה שנתיים. אבל לא פשוט "לאכוף" אותו על כל רבנות ורבנות.
אפשר לעיין במה שכתבנו בנושא הזה ג"כ ממדורת יהדות-כשרות.
לגבי עוף "גלאט"-אין דבר כזה שהרי חז"ל לא חייבו בדיקת ריאה אלא בבקר וצאן.("גלאט" פירושו "חלק")
אמנם כיון ששיטת גידול עופות היום לפעמים גורם בעיות בריאות כדאי לבודקן ובכל ריאה הנראת "חולה" העוף נחשב כטרף.
לכן מה שכותבים על עוף "חלק-גלאט" הוא ענין מסחרי בלבד.
והקב"ה יזכנו בקרוב שיהיה הכשר אחד בעולם- "הכשר הסנהדרין שבירושלים" אכי"ר.