מדוע נוסח אחיד???

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/12/09 17:13 כב בכסלו התשע

שאלה

למה צריך להתפלל בדיוק לפי הטקסט שכתוב בסידורים? נארה לי מלאכותי מאוד שבכל יום ודווקא בזמני הקבועים כולם צריכים לדקלם אותם מילים??

תשובה

בס"ד
שלום רב,
הנושא חשוב מאוד אציע כאן שלשה הסברים ועצה אחת:
1. הזכות שלנו לפנות אל הקב"ה ולבקש, אינה מפני שכל אחד מאתנו צדיק והוא יכול לתבוע משהו. רק כציבור אנחנו מרשים לעצמנו לפנות אל הקב"ה ולבקש על עצמנו בתוך הכלל. לכן כולם פונים במילים משותפות על דברים משותפים. אם תשימי לב לתוכן, תראי שכל הבקשות מנוסחות בלשון רבים (אפשר לומר שיש בכך גם חינוך לענווה).
2. גם חוית התפילה, שנוצרת בבית הכנסת, היא בעקרה בתחושת היחד. התפילה מתעצמת בזכות הפניה של כולם יחד (אפשר לומר שיש בכך גם חינוך לאהבת ישראל).
3. התפילה לא באה רק לבטא דברים שכבר יש לנו, היא באה גם לרומם אותנו למחשבות ורצונות גבוהים יותר. אני מגלה כל פעם מחדש, רעיונות עמוקים ורצונות נשגבים בתפילה. אם הייתי מתפלל רק את הבקשות שלי - התפילה לא היתה יכולה להוביל אותי קדימה.

לבסוף עצה: רבים משלבים בתפילתם פניות אישיות שמנוסחות על ידם בלשון שלהם. אם חשוב לך לבטא דברים בלשון שלך את יכולה להוסיף (ב'שומע תפילה' - או ב'אלוקי נצור') דברים אישיים כאוות נפשך.