מדוע נבראו בנו תכונות רעות?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/06/13 18:43 כב בתמוז התשעג

שאלה

מדוע ד' ברא את האדם עם שנאה? (קין רצח את הבל מתוך שנאה שהיתה בתוכו ולא למד כך מאף אחד אחר)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלה נכונה אבל לא מדויקת.
לא מדויקת מפני שהרגש הראשוני שהכעיס את קין היה קנאה.
השאלה נכונה מפני שיש מקרים אחרים של שנאה ואפשר לשאול גם על קין - מדוע ד' ברא את האדם עם קנאה...

התשובה לכך נידונה בהרחבה בספרי חסידות - למרות שכיום זה תחום ששיך לפסיכולוגיה, להבין את התכונות של האדם.

התשובה היא שאין מידות רעות יש רק מעשים רעים:
הכעס, השנאה, הקנאה, התחרות, העלבון...
כל התכונות הללו הן חשובות ואף הכרחיות לאדם.
השאלה היא מה האדם עושה עם הרגשות הללו: באלו נסיבות הדברים מתפתחים ולאיזו התנהגות הם מובילים.
אם נחזור לקין והבל - הקנאה אינה מידע רעה.
פנחס מקנא לד', חז"ל קובעים "קנאת סופרים דרבה חכמה".
אדם צריך לראות מה קורה אצל האחר - אדם צריך ללמוד מהדברים הללו לקחים לעצמו. אבל השאלה היא כיצד אדם מקנא ומה הוא עושה עם הקנאה.
נניח שיש מישהו בכיתה שמצליח יותר טוב ממני בלימודים ואני מקנא בו, מכאן עולות שתי תגובות אחת ראויה והשניה מושחתת:
אם, בגלל הקנאה, אני מתאמץ יותר בלימודים והקנאה בסופו של דבר מקדמת אותי בלימודים - זו קנאת סופרים שמרבה חכמה.
אבל אם בגלל הקנאה אני פוגעה באחר (גונב לו ספרים ומחברות; משפיל אותו; מבזה אותו בפני אחרים) - הבעיה אינה הקנאה אלא מה שאני עשיתי ממנה. זו קנאה משחיתה.