מדוע משה לא עצר דברים לפני שקרו

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/07/09 11:38 ט באב התשסט

שאלה

שלום.

יש לי שאלה שבזמן האחרון קצת מטרידה אותי ואני זקוקה למענה משכנע..

בזמן מתן תורה ה' העביר למשה רבינו את כל התורה. גם את 5 חומשי תורה. אז אם משה ידע את עלילות 5 חומשי תורה למה הוא לא עצר דברים רעים ש"יקרו". כלומר: למשל למה הוא לא הזהיר את שני אחייניו מהמוות שיצפה להם בגלל מעשיהם (ולא כתוב שהוא ניסה להניא אותם ממעשיהם.)

או לדוגמא למה הוא הכה בסלע אם הוא ידע שהוא לא יכנס לארץ או למה הוא שלח את המרגלים אם ידע שאחר כך יצטרכו ללכת 40 שנה מדבר..

אז זוהי שאלתי..בבקשה תן לי הסבר משכנע כי עד עכשיו אף אחד לא ידע לענות..

תשובה

בס"ד
שלום רב,
חז"ל מסבירים שהתורה נתנה ´מגילות מגילות´.
לא נאמר למשה מה יקרה לפני שהדברים קרו. רק לאחר שהתרחשו הדברים נאמרו למשה אותן פרשיות והוא הוסיף אותן לתורה.
כלומר, כאשר ירד משה מהר סיני היו לו כל התיאורים שמבראשית ועד מעמד הר סיני, לא יותר מכך.
אחרי שישראל חטאו בעגל ואחרי שנסלח להם והוקם המשכן נאמרו לו פרשיות אלו והוא הוסיף אותם לתורה. כך, כל פעם, רק לאחר שקרו הדברים משה רשם אותם מפי ד´ בתורה. עד סוף ימיו, שם הוא השלים את התורה לפני מותו.