מדוע ה' ברא אותנו?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 06/08/06 03:26 יב באב התשסו

שאלה

שלום וברכה, ותודה על הזמן המוקדש,

אשריך וטוב לך!

השאלה שלי היא מאוד מסובכת. אני יודע, ואני מתנצל על כך מראש.

השאלה היא:

מדוע ה' ברא אותנו?

אני אישית ב"ה מאמין, ובשבילי התשובה הכי טובה היא "נותנים לך תיקח, מרביצים לך תברח"

(לומר תודה ולא צריך לדעת למה)

אחרי שחשבתי על זה, זו גם תשובה הגיונית, מכיוון ואנחנו לא מספיק חכמים להבין דברים של עולם הזה(שאלות מתמטיקה מסובכות או עוד הרבה בהרבה נושאים אחרים), אז קל וחומר שנסתרות דרכי ה', ולא נבין אותו.

הבעיה שלי היא שאני מתמיד לנסות לשכנע ולהחזיר יהודים בתשובה, בעיקר הכופרים בעיקר.

להם לא מספיקה התשובה הזאת.

חוץ מזה יש את התשובה הידועה שהיא "הוא הטוב, והטוב מיטיב" אבל זה קצת סותר את העובדה שאם הוא צריך משהו, הוא לא מושלם יותר.

ולכן אין לו סיבה לברוא אותנו, הוא יכול בלעדינו, אז למה שיברא אותנו? הרי הוא יודע גם את העתיד והוא יודע שבסופו של דבר היה טוב יותר אם לא נבראנו.. (כמו האמרה הזאת של חז"ל שאני לא זוכר מאיפה היא... )

אז אנא, אם יש לך תשובה , ענה לי. ואם אין, אז אנא תפנה אותי למשהו שיוכל לענות על השאלה.

תודה רבה. מצטער על האריכות, אבל הרגשתי בכך צורך.

תשובה

שלום וברכה
אנחנו לא יודעים להיכנס לעולמו של הקב"ה ולענות על שאלות הנוגעות למגמה הא-לוהית בבריאת העולם.
אמנם, קדמונים ענו לשאלה זו בצורות שונות, כמו "דרך הטוב להיטיב", ורצונו של ריבונו של עולם במי שישא את שמו בעולם וכדו', אולם לאמתו של דבר תשובות אלה אינן ברורות כל עיקר, בשל העובדה שהן מניחות שמושגי בני האדם ומושגי ריבונו של עולם זהים, והם מקישים מעולמו של האדם לעולמו של הקב"ה, אולם הקשה זו היא קשה מבחינה פילוסופית.
על כן, אנו יודעים לענות רק מה הוא מצפה מאתנו לעשות. הוא מצפה מאתנו ללכת בדרך ד' ולעשות צדקה ומשפט, ולהקים ממלכת כהנים וגוי קדוש. זה מה שהוא כתב בתורתו, וזה מה שאנו מנסים לעשות ככל יכולתנו.

כל טוב